Women's experience of safety and agency on online dating platforms

Yükleniyor...

İstanbul Bilgi Üniversitesi

Özet

ABSTRACT: Online dating practices are transforming the way of meeting and connecting with potential partners. However, online dating and in-person dating have risks. While forming meaningful connections is important, experiencing dating violence can have severe long-lasting negative effects. Thus, safety in online and offline dating is crucial. In Turkey, users’ motivations and preferences on online dating platforms, general attitudes toward and the stigma around online dating have been studied. Yet, no previous work addressed how heterosexual women experience safety and agency when online dating in the cultural context of Turkey. To address this gap, this study explored women’s experiences of online dating, how they experience their agency, anticipate, and respond to risks. It also examined how young heterosexual women define and navigate safety, build security, and exert agency when online dating. Eleven women, aged 18-35, who online dated for at least 1 month, were interviewed individually. From a qualitative research frame, the data was analyzed with thematic analysis. Four main themes were developed: Anticipating Risks of Online Dating, Developing Online Strategies for Safety, Developing Strategies to Move Beyond the Risks, and Reaping Benefits Despite Challenges. Findings revealed that women faced gender-based, physical, and digital risks and challenges, yet developed strategies to move beyond the risks in pursuit of the benefits they identified. The results are discussed in the light of literature, and the clinical implications of the findings on women’s freedom to safe dating and sexuality without being the sole carriers of the burdens of engaging in safety work are presented. The strengths and limitations of the present study, and how these limitations can be addressed in future research are discussed.
ÖZET: Çevrimiçi flört yaygınlaştıkça partnerlerle tanışma ve bağ kurma yollarında bir dönüşüme sebep olmuştur. Ancak çevrimiçi ve yüz yüze flörtün riskleri mevcuttur. Anlamlı bağlar kurmak önemli olsa da, flört şiddetine uğramanın süregelen olumsuz etkileri olabilmektedir. Bu sebeple çevrimiçi ve yüz yüze flört konusunda güvenlik elzemdir. Türkiye’de kullanıcıların motivasyonları, çevrimiçi flört platformlarındaki tercihleri ve çevrimiçi flörtü çevreleyen stigmaya dair genel tutumları incelenmiştir. Ancak, yapılan herhangi bir çalışmada Türkiye’nin kültürel bağlamında heteroseksüel kadınların çevrimiçi flört konusunda güvenlik ve eylemlilik deneyimleri araştırılmamıştır. Bu çalışmada kadınların çevrimiçi flört deneyimleri, bu süreç boyunca eylemliliklerini nasıl deneyimledikleri ve ortaya koydukları, riskleri nasıl değerlendirdikleri ve tepki verdikleri detaylıca araştırılmıştır. Genç heteroseksüel kadınların çevrimiçi flört platformlarını kullanırken güvenliği nasıl tanımladıkları, erkeklerle çevrimiçi flört platformları aracılığındaki etkileşimlerinde güvenlik oluşturmak için hangi davranışları uyguladıkları ve çevrimiçi eylemliliklerini nasıl ortaya koydukları araştırıılmııştır. Çalışmada 18-35 yaşlarında, en az 1 ay çevrimiçi flört uygulamaları kullanmış on bir kadınla birebir görüşmeler yapılmıştır. Veriler kalitatif bir araştırma çerçevesinden tematik analiz ile incelenmiştir. Katılımcıların açıklamalarından dört ana tema geliştirilmiştir: Çevrimiçi flörtün risklerini öngörmek, güvenlik için çevrimiçi stratejiler geliştirmek, risklerin ötesine geçebilmek için stratejiler geliştirmek ve zorluklara rağmen fayda sağlamak. Katılımcıların hikayeleri kadınların cinsiyet temelli riskler ve çevrimiçi flörtün stigmasından fiziksel ve dijital şiddete varabilen zorluklarla karşı karşıya geldiklerini, ancak kadınların tespit ettikleri faydaları sağlama arayışı için bu risklerle başa çıkmak için stratejiler geliştirdiklerini ortaya koymuştur. Çalışmanın sonuçları var olan literatürün ve kadınların güvenli flört ve güvenlik konusunda tek taraflı uğraş vermenin yükünü taşımadan cinselliklerini yaşama özgürlüklerinin klinik ve önleyici çıkarımlarının ışığında değerlendirilmektedir. Mevcut çalışmanın güçlü yanları, sınırlılıkları ve bu sınırlılıklara gelecekte nasıl değinilebileceği değerlendirilmektedir.

Anahtar Kelimeler

Çevrimiçi Flört, Güvenlik, Eylemlilik, Önlemler, Güvenlik işi, Online Dating, Safety, Agency, Precautions, Safety Work