Adolescents’ perceptions of psychological dating violence: a focus-group study

Yükleniyor...

İstanbul Bilgi Üniversitesi

Özet

ABSTRACT : The present thesis intends to investigate adolescents’ perceptions of psychological dating violence on the basis of media representations of romantic relationships and to what extent they tend to normalize this violence with the effect of romantic myths and sexist attitudes. Twelve high school students participated in a one-session focus group in which they discussed dating, the ideal romantic relationship, the effect of media, and dating violence incidents through presented video clips. Following the focus groups, four major themes emerged from thematic analysis. The first theme “Perception of dating as a process with novel emotions, behaviors, and interpersonal dynamics” reflected how adolescents frame the concept of “dating”. The second theme “Romantic relationships are complicated: Mutuality, jealousy and double standards” explained the adolescents’ opinions about relationships. The third theme “Acknowledging the role of media on romantic relationships” revealed what participants think about the romantic relationships presented in the media. Finally, under the last theme, “Tentative recognition of power issues in dating,” participants discussed the manifestations of dating violence within the presented video clips. In that sense, even though they depicted these incidents and regarded “problematic”, they tend to romanticize and normalize the violence as a show of protection and a sign of love if the perpetrator appeared to be sad. The results indicated that even though the influence of romantic myths and sexist attitudes do exist, adolescents are aware of the manifestations of dating violence.
ÖZET: Bu tez çalışması, romantik ilişkilerin medyadaki temsillerini temel alarak ergenlerin psikolojik flört şiddeti algılarını ve bu şiddeti ne oranda romantik mitler ve cinsiyetçi atıfların etkisiyle normalleştirmeye meyilli olduklarını araştırmayı amaçlar. Çalışma kapsamında on iki lise öğrencisi, sunulan video klipler aracılığıyla flört, ideal romantik ilişki, medyanın etkisi ve flört şiddeti olaylarını tartıştıkları tek oturumluk bir odak gruba katıldı. Odak grupları sonrasında, tematik analiz sonucunda dört ana tema ortaya çıktı. “Yeni duygular, davranışlar ve kişilerarası dinamiklerle bir süreç olarak flört algısı” ilk teması, ergenlerin “flört” kavramını nasıl çerçevelediğini yansıttı. Bu örnekleme göre flört, tek eşli ilişkiye giden bir süreç olarak tanımlandı. İkinci tema olan “Romantik ilişkiler karmaşıktır: Karşılıklılık, kıskançlık ve çifte standartlar” ergenlerin romantik ilişkiye ilişkin görüşlerini açıkladı. Üçüncü tema olan “Medyanın romantik ilişkiler üzerindeki rolünün kabullenilmesi”, katılımcıların medyada sunulan romantik ilişkiler hakkında ne düşündüklerini ve bu imgelerden hangi dinamikler aracılığıyla etkilendiklerini ortaya çıkardı. Son olarak, son tema altında, “Flörtteki güç meselelerinin tanımlanma girişimi” katılımcılar, sunulan video kliplerde flört şiddetinin tezahürlerini tartışıldı. Bu anlamda her ne kadar bu olayları betimleseler ve “sorunlu” olarak değerlendirseler de failin daha hüzünlü bir üslubu varsa, şiddeti, koruma ve aşkın belirtisi olarak görerek romantikleştirme ve normalleştirme eğilimindedirler. Sonuçlar, romantik mitlerin ve cinsiyetçi tutumların etkisi olmasına rağmen, ergenlerin flört şiddeti tezahürlerinin farkında olduklarını göstermiştir.

Anahtar Kelimeler

Ergen Flörtü, Ergenlerde Flört Şiddeti, Flört Şiddeti ve Medya, Romantik Mitler, Cinsiyetçi Atıflar, Adolescent Dating, Adolescent Dating Violence, Dating Violence and Media, Romantic Myths, Sexist Attitudes