Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Hakkında
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Uysal, Ceren" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Üniversite öğrencilerinde sezgisel yeme, yeme farkındalığının besin seçimleri ve bazı antropometik ölçümler ile ilişkisinin incelenmesi
    (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2021) Uysal, Ceren; Demirel, Birsen
    ÖZET: Bu çalışma sezgisel yeme ve yeme farkındalığının obezite ile ilişkisini farklı antropometrik ölçümler ile birlikte yorumlamak ve bu yeme modellerinin bazı besin seçimleri ile ilişkisini sorgulamak amacı ile yapılmıştır. Çalışma kapsamında sezgisel yeme ve yeme farkındalığı düzeylerine göre bireylerin çeşitli antropometrik ölçümleri kıyaslanmış olup, neden-sonuç ilişkisinin değerlendirilebilmesi için besin seçimlerine ve aldıkları günlük kalori miktarlarına bakılmıştır. Araştırmada, İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrencilerine sosyodemografik özellikleri, sezgisel yeme davranışı, yeme farkındalığı düzeyi, 24 saatlik besin tüketim kaydı ve besin seçimlerinin sorgulandığı anket formları doldurtulmuştur. Bireylerin beden kütle indeksi (BKİ) değerleri, bel ve kalça ölçüsü, bel/kalça ve bel/boy oranları hesaplanmıştır. Yeme farkındalığı puanı yüksek olan bireylerde sezgisel yeme puanı da yüksek bulunmuştur (r=0,525; p<0,001). Sezgisel yeme ölçeği ile BKİ grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p<0,001). Yeme farkındalığı skoru ile BKİ arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır (p=0,057). Kadınlarda sezgisel yeme ve yeme farkındalığı ölçekleri ile bel çevresi arasında negatif yönlü istatiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur (p<0,05). Hayatları boyunca diyet yapmaya gerek duymamış kişilerin sezgisel yeme ve yeme farkındalığı puanlarının yüksek olduğu görülmüştür (p<0,05). Süt-yoğurt tüketimi ile sezgisel yeme arasında istatiksel açıdan anlamlı ilişki bulunmuştur (p=0,042). Ancak yeme farkındalığı ölçeği ile hiçbir besinseçimi arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Sezgisel yeme ve yeme farkındalığı modellerinin obezite üzerine etkisi ne neden-sonuç ilişkisinin daha iyi açıklanması için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Üniversite öğrencilerinde sezgisel yeme, yeme farkındalığının besin seçimleri ve bazı antropometrik ölçümler ile ilişkisinin incelenmesi
    (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2021) Uysal, Ceren; Demirel, Birsen
    Bu çalışma sezgisel yeme ve yeme farkındalığının obezite ile ilişkisini farklı antropometrik ölçümler ile birlikte yorumlamak ve bu yeme modellerinin bazı besin seçimleri ile ilişkisini sorgulamak amacı ile yapılmıştır. Çalışma kapsamında sezgisel yeme ve yeme farkındalığı düzeylerine göre bireylerin çeşitli antropometrik ölçümleri kıyaslanmış olup, neden-sonuç ilişkisinin değerlendirilebilmesi için besin seçimlerine ve aldıkları günlük kalori miktarlarına bakılmıştır. Araştırmada, İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrencilerine sosyo- demografik özellikleri, sezgisel yeme davranışı, yeme farkındalığı düzeyi, 24 saatlik besin tüketim kaydı ve besin seçimlerinin sorgulandığı anket formları doldurtulmuştur. Bireylerin beden kütle indeksi (BKİ) değerleri, bel ve kalça ölçüsü, bel/kalça ve bel/boy oranları hesaplanmıştır. Yeme farkındalığı puanı yüksek olan bireylerde sezgisel yeme puanı da yüksek bulunmuştur (r=0,525; p<0,001). Sezgisel yeme ölçeği ile BKİ grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p<0,001). Yeme farkındalığı skoru ile BKİ arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır (p=0,057). Kadınlarda sezgisel yeme ve yeme farkındalığı ölçekleri ile bel çevresi arasında negatif yönlü istatiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur (p<0,05). Hayatları boyunca diyet yapmaya gerek duymamış kişilerin sezgisel yeme ve yeme farkındalığı puanlarının yüksek olduğu görülmüştür (p<0,05). Süt-yoğurt tüketimi ile sezgisel yeme arasında istatiksel açıdan anlamlı ilişki bulunmuştur (p=0,042). Ancak yeme farkındalığı ölçeği ile hiçbir besinseçimi arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Sezgisel yeme ve yeme farkındalığı modellerinin obezite üzerine etkisi ne neden-sonuç ilişkisinin daha iyi açıklanması için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

| İstanbul Bilgi Üniversitesi | Kütüphane | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Eski Silahtarağa Elektrik Santralı, Eyüpsultan, İstanbul, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Hakkında
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim