Yazar "Kaya, Merve" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Vardiyalı çalışan hemşirelerde uyku ve yaşam kalitesinin beslenme kalitesine etkisinin incelenmesi(İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2024) Kaya, Merve; Sağlam, Zuhal AydanBu araştırmada vardiyalı çalışan hemşirelerde uyku ve yaşam kalitesinin beslenme kalitesine etkisi inceleniştir. Araştırmaya vardiyalı (n=42) ve gündüz (n=42) çalışan toplamda 84 katılımcı dahil edilmiştir. Araştırmaya dahil edilen katılımcılar farklı servislerden rastgele örnekleme yöntemiyle seçilmiştir. Araştırmada her iki grupta demografik veriler Kişisel Bilgi Formu, uyku kalitesi "Pittsburg Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ"), yaşam kalitesi "SF-36 Yaşam Kalitesi" ve besin tüketim değerleri "Besin Tüketim Kaydı" ölçeği ile toplanmıştır. Araştırma kapsamında toplanan verilerin analizinde SPSS 27.0 paket programı yardımıyla değerlendirilmiştir. Araştırmaya dahil edilen katılımcıların çoğunluğu kadındır. Vardiyalı çalışanlarda sağlıklı beslenme oranı daha düşüktür. Vardiyalı çalışan grupta fiziksel fonksiyon, emosyonel rol güçlüğü, enerji, ruhsal sağlık, sosyal işlevsellik ve ağrı düzeyleri daha düşüktür. Vardiyalı çalışan grupta öznel uyku kalitesi, alışılmış uyku etkinliği, uyku bozukluğu, gündüz işlev bozukluğu ve toplam PUKI düzeyleri daha yüksektir. Vardiyalı çalışan grupta gündüz çalışan gruba göre su, yağ, lif, çoklu doymamış yağ, vitamin B2, vitamin B6, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfor besinlerini daha az tüketmektedir. Yaşam kalitesi alt boyutları ile uyku kalitesi alt boyutları arasında ters yönlü zayıf bir ilişki bulunmuştur.