Sosyal medyada fotoğraf haklarının ihlali - Işıldaklı, Başak Ebru (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2022)
ÖZET: Sosyal medya platformları kullanıcıları içeriğin salt tüketicisi olmaktan çıkarıp kendi içeriklerini üretmeye ve paylaşmaya imkân vermiştir. Kullanıcılar tarafından paylaşılan bu içeriklerin önemli bir kısmını ise fotoğraflar oluşturmaktadır. Sosyal medya platformlarına üye olup fotoğraf paylaşan kullanıcılar aynı zamanda platformlar tarafından tek taraflı olarak hazırlanan kullanım koşullarını da çoğu zaman okumadan kabul etmiş olmaktadır. Kullanım koşulları, kullanıcı içerikleri üzerinde platformlara geniş yetkiler tanımakta, yetkili mahkeme ve uygulanacak hukuk da dahil olmak üzere çok çeşitli hükümler barındırmaktadır. Kullanıcıların kendi yaratımları olan fotoğraflar üzerinde platformlara tanıdıkları geniş yetkiler yanında paylaştıkları fotoğrafların her zaman kendilerine ait olmaması da sorun teşkil eden bir başka noktadır. Bir başkasının yaratımı olan ya da bir kişinin tasvirini içeren fotoğrafların sosyal medyada paylaşılması oldukça yaygın bir uygulama olup böyle fotoğrafların paylaşılması kişilerin haklarını ihlal edebilmekte ve kullanıcıların hukuki sorumluluğuna da yol açabilmektedir. Paylaşımı teşvik eden sosyal medya platformları ise içerik üzerinde denetim ve kontrollerinin olmadığından bahisle yasaların öngördüğü minimum koşulları yerine getirmekle sorumluluktan kurtulmaktadır. Ayrıca ihlaller sosyal medyanın yapısı nedeniyle dünyanın her yerinde etki doğurabilmekte bu nedenle mahkemelerin milletlerarası yetkisi ve uygulanacak hukukun tespitini zorlaştırmaktadır.

ABSTRACT: Social media platforms have enabled users to produce and share their own content, rather than being mere consumers of content. Photos constitute an important part of these contents shared by users. Users who subscribe to social media platforms and share photos also often without reading them accept the terms of use that unilaterally prepared by the platforms. The terms of use grant wide powers to platforms over user content and contain a wide variety of provisions, including the jurisdiction and choice of law. As well as the extensive powers they give to the platforms over the photos they create another point that poses a problem is that the users do not always own the photos they share. It is a very common practice to share photos that are created by someone else or that contain a depiction of a person on social media. Sharing such photos may violate the rights of individuals and lead to legal liability of users. On the other hand, as they do not have control over the content social media platforms are free from responsibility by fulfilling the minimum conditions stipulated by the law. In addition, violations can have an impact all over the world due to the nature of social media, thus making it difficult to determine the jurisdiction of the courts and the applicable law.
Violation of photo rights on social media
Keywords: Fotoğraf; Sosyal Medya; Telif Hakkı İhlali; Kullanım Koşulları; Platform Sorumluluğu; Photograph; Social Media; Copyright Infringment; Terms of Use; Platform Liability