Yeni orta sınıfın geçirdiği değişimler paralelinde haftalık Türk mizah dergileri - Dölek, Emine Duygu (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2009)
Bu tezin amacı, Türkiye'de 1980 sonrasında yayınlanan haftalık mizah dergileri ile, aynı dönemde ortaya çıkmaya başlayan neo-liberalizm akımının etkisiyle oluşan yeni orta sınıfın ilişkisini, birbirleriyle olan etkileşimlerini incelemektir. Tezde öncelikle mizah ve gülme teorileri incelenerek, mizahın çalışma prensiplerine yönelik bir altyapı oluşturulması hedeflenecek. Daha sonra sırasıyla Gırgır, Leman, Penguen ve Uykusuz dergileri incelenerek, 1980'li yıllardan günümüze popüler haftalık mizah dergilerinin bir tarihi sunulacak ve buna paralel olarak yeni orta sınıfın geçirdiği değişimler ele alınacak. Bu esnada, neo-liberalizmin yol açmış olduğu postmodern durumun özelliklerinden olan karnavalesk, arabesk, cool, parodi, nostalji ve kitsch gibi kavramlardan da yardım alınacak.

This thesis aims to study the relation and the interaction between the weekly humor magazines published in Turkey after 1980 and the new middle class that emerged after the movement of neo-liberalism. Firstly, the theories of humor and laughter will be studied in order to provide an underwork about the action principles of humor. Then the magazines Gırgır, Leman, Penguen and Uykusuz will be studied and thus a history of popular weekly humor magazines in Turkey will be provided. And parallel to that, the changes in the new middle class will be discussed. While doing this, terms such as carnivalesque, arabesque, parody, nostalgia and kitcsh, which are the characteristics of the postmodern situation caused by neo-liberalism will also be used.
Weekly humor magazines in Turkey in parallel with the new middle class