Ticari işletmenin devrinde alacaklıların korunması - Bozbayır, Elif (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2025)
Bu tezin amacı, ticari işletmelerin devri sırasında alacakların korunması konusunda ortaya çıkan sorunların belirlenmesi ve alacaklıların korunmasına yönelik önlemlerin ortaya konulmasıdır. Tezin amacı doğrultusunda ilgili kanun maddeleri ve literatür taraması sonucu ulaşılan bilgiler değerlendirilerek çalışmanın amacına ulaşılmaya çalışılmıştır. Bu kapsamda ticari işletmenin geçerli bir devri sürecinde, Türk Borçlar Kanunu (TBK) 202 hükmü ile devralan ve devredenin borçlarının koruma altına alındığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu koruma, devralanı ve belirli bir süre boyunca devredeni müteselsilen sorumlu tutarak gerçekleşir. Devralanın borçlardan sorumlu olabilmesi için geçerli devir işlemlerini yapması, alacaklılara bildirim veya duyuru yapması, borçların devir sözleşmesinde kapsam dışı bırakılmaması ve borçların üstlenilebilir niteliği haiz bulunması gereklidir. Devralanın sorumluluğu, kanunen sınırsız ve müteselsildir; işletmenin dâhilinde olan devralan tarafından bilinmeyen ve bilinen müeccel ve muaccel borçların tamamını içerir. Geçerli bir devirde, devreden ve devralan, devir kapsamında bulunan borçlardan 2 yıl süre ile müteselsilen sorumludurlar. Devredenin sorumluluğu ancak belirtilen sürenin sona ermesi, alacaklının onu ibra etmesi veya alacaklı ile devralan arasında borcun dış üstlenilmesi sözleşmesi yapılmasıyla birlikte son bulur. Geçersiz devir sözleşmeleri durumunda, özellikle İcra İflas Kanunu (İİK)'nun madde 44 hükmü devreye girebilir ve ticaret ortaklıklarında İİK 44 ve 337/a hükümlerinin uygulanıp uygulanmayacağı konusundaki tartışmalar devam etmektedir. Geçersizlik durumu, TBK 202/2'deki 2 yıllık süre sona ermeden ortaya çıkmışsa, devredenin sorumluluğu devam eder. Ancak süre sona erdikten sonra, kefilin ve rehin veren üçüncü kişilerin yazılı rızaları alındığından, TBK 200/1'deki iyi niyetli üçüncü kişilerin hakları saklı tutulabilir. Muvazaalı devirler, alacaklılardan mal kaçırma amacına hizmet edebilir. Devir sözleşmesi geçersiz olmasına rağmen TBK 202/2'deki iki yıllık zaman dilimi sona ermeden ortaya çıkan geçersizlik durumu, devredenin borçlu olmaktan hiç çıkmadığı anlamına gelir. İki yıllık süre sona erdikten sonra iyi niyetli üçüncü kişilerin hakları saklı tutulabilir ve TBK 200/2 hükmü uygulanabilir.

The purpose of this thesis is to identify the issues related to right of creditors in respect to transfer of commercial enterprises and to reveal measures for the protection of these rights. In line with the thesis's objective, relevant legal provisions and information obtained through literature review are evaluated to achieve the aim of the study. Within this context, it is concluded that, in the case of a valid transfer of a commercial enterprise, Turkish Commercial Code (TCC) Article 202 ensures the protection of the acquirer and the transferor's debts. This protection is realized by holding the acquirer and the transferor jointly liable for a specified period. For the acquirer to be liable for the debts, valid transfer procedures must be carried out, notification or announcement must be made to the creditors, the debts must not be excluded from the scope of the transfer, and the debts must be assumable. The liability of the acquirer is joint and several, unlimited by law, encompassing all debts, including current, due, and those known and unknown by the acquirer. In the face of a valid transfer, both the transferor and the acquirer are jointly liable for the debts within the scope of the transfer for a period of two years. The transferor's liability ends only after expiration of the specified period, being discharged by the creditor, or the execution of a contract between the creditor and the transferee for the assumption of the debt.. In the case of invalid transfer agreements, particularly Article 44 of the Execution and Bankruptcy Law (EBL) may come into effect, and debates persist regarding the application of EBL Articles 44 and 337/a in partnerships. In the event of invalidity, if the two-year period in TCC Article 202/2 has not elapsed, the transferor's liability persists. However, after the expiration of this period, the rights of bona fide third parties may be preserved, and TCC Article 200/2 may be applicable. Fraudulent transfers, can serve the purpose of evading creditors. Despite an invalid transfer agreement, if the two-year period in TCC Article 202/2 has not elapsed, the situation of invalidity implies that the transferor has never ceased to be liable. After the two-year period, the rights of bona fide third parties may be preserved, and TCC Article 200/2 may be applied.
Protection of creditors in the transfer of a commercial enterprise
Keywords: Hukuk; Law