Türkiye'de nefret suçlarıyla mücadelede sivil toplum kuruluşlarının rolü - Yıkıcı, Aslı (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2012)
Çalışmanın amacı, ırk, etnik köken, din, cinsel yönetim, cinsiyet kimlikleri, yaş, engellilik vb. temeli önyargılar sebebiyle işlenen nefret suçları ile mücadelede Türkiye'deki sivil toplum kuruluşlarının rolünü incelemektedir. Toplumdaki hoşgörüyü yok eden ve farklılıkların yaşamalarını imkünsızlaştran nefret suçları, günümüzde önemli bir toplumsal sorun olarak ortaya çıkmaktadrr. Son dönemlerde Türkiye'de önemli bir artış gösteren nefret suçları ile mücadelede sivil toplum kuruluşları ön plana çıkmaktadır. Türkiye'de faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarını incelediğimizde, hizmet sağlama, savunuctıluk, izleme, leampanya, ağ oluşturma, kaynak oluşomma vb. yöntemleri benimsediği görülmektedir. Her ne kadar maddi kaynak, insan kaynağı vb. kurumsal kapasite sıkıntıları ile-mücadeleye devam etseler de, devletin başta yasal mevzuat alanı olmak üzere hiçbir önleyici, müdahale edici ya da düzenleyici sistemi kurmaması ve istikrarlı bir eyleınsizlik içinde kalması sivil toplum kuruluşlarının rolünü ön plana çıkarmıştır.

The purpose of this study is to investigate the role of the non-governmental organisations in Turkey in the fight against hate crimes due to the prejudices based on race, ethnic origin, religion, sexual orientation, gender identity, age, disability and etc. Hate crimes, destroy the tolerance in the society and make it impossible for differences to live. Showing a -significant increase in recent years in Turkey, hate crimes now appears to be a major social problem. In the fight against hate crimes, non-governmental organisations come to the fore. Non-governmental organizations operating in Turkey have adopted these methods: service delivery, advocacy, monitoring, campaigns, networking, resource creation. Despite their problems with financial resources, human resources, institutional capacity they become the-sole mecanism fighting against. hate crimes while the state remains inactive and bring up any systems in order to prevent, intervene or regulate hate crimes such as creating a hate crime law.
The role of non-governmental organisations on struggle against hate crimes in Turkey