The Uncanniness of The Shining - Erensoy, Şirin Fulya (Yedi: Journal of Art, Design and Science, 2020)
Özet: Stanley Kubrick’in 1980 yapımı The Shining (Cinnet) filmi, bugüne kadar sayısız defa incelenmiş ve analiz edilmeye çalışılmıştır. 40 yıl geçmiş olmasına rağmen, filmin gerçekte neyi anlatmak istediği, Torrance ailesinin başına gelen olayların aslı, hala tam olarak anlaşılmamıştır. Hayal ile gerçek arasında, belirsiz bir alanda süregelen filmin senaryosunu oluştururken Kubrick, Sigmund Freud’un Das Unheimlich (1919) isimli makalesinden yararlandığını belirtmiştir. Türkçe’ye tekinsizlik olarak çevrilmiş the uncanny, aşina olduğumuz insan ve şeylerin içinde yatan rahatsız edici duyguların neden olduğu korku ve endişe olarak nitelendirmektedir. Terimin temelinde bir ikilik yatmaktadır. Bu ikilik, tanıdık bir şeyin yabancılık içermesinden kaynaklanmaktadır, yani, tanıdık olan ile yeni beliren arasında oluşan bir haldir. Bu çalışmanın amacı da Cinnet filmindeki tekinsiz duygulara yol açan öğelerini tespit edip, filmdeki bastırılmış ve çelişkili olan arzuların Overlook Oteli’nin rüya-vari ortamında ne şekilde yüzeye çıkıp, egonun parçalanmasına tehdit oluşturduğunu incelemektir

Abstract: Stanley Kubrick’s 1980 film The Shining has been examined and analyzed countless times up until today. Even though 40 years have gone by since its release, the film’s full meaning and the events happening to the Torrance family are still unclear. The film unfolds in a limbo-like state, between dream and reality. While writing the script, Kubrick states that he was inspired by Sigmund Freud’s Das Unheimlich (1919) essay. According to Freud, things or people that arouse feelings of dread and horror belong to the realm of the uncanny. The uncanny is related to what is frightening, but more importantly it entails a duality, an ambiguity because it encompasses the familiar with the unfamiliar. This study aims to locate the uncanny elements in The Shining, while also examining how conflicting desires that have been repressed can come to the surface through the dreamlike setting of the Overlook Hotel
Keywords: Uncanny; ego; repressed desires; ambiguity.; Tekinsizlik; bastırılmış arzular; ikilik