Üniversitelerde Cinsel Şiddetle Mücadeleye Yönelik Uygulamalar: Cinsellik 101 Seminerleri Örneği - Ustunel, Anil (My University, 2024)
Üniversiteler cinsel şiddetle mücadelede önemli kurumlardır. Cinsel şiddet, zorlama, baskı ve tehdit içeren, rızaya dayalı olmayan her türlü cinsel eylem olarak tanımlanmakta; üniversite öğrencilerinin ruh sağlıkları, akademik, psikolojik, fiziksel ve cinsel iyi oluş halleri bakımından önemli riskler oluşturmaktadır. Üniversitelerde cinsel şiddetle mücadele ve önleme çalışmaları son 20 yıl içinde giderek artmakta, Türkiye’de ise bu çalışmalar sınırlı sayıda üniversitede bulunan cinsel taciz ve saldırıyı önleme birimleri tarafından yürütülmektedir. Bu makalede, önleyici çalışmalara örnek teşkil edebilecek bir uygulama modeli olarak Cinsellik 101 Seminerleri tanıtılmaktadır. Cinsellik 101 Seminerleri eşitlikçi, özgürlükçü ve kapsayıcı bir yaklaşımla, birincil önleme hedefiyle, cinsel eylemlilik kavramına dayanarak geliştirilmiştir. Seminerlerde cinsel eylemlilik üniversite öğrencilerinin cinsellik ve cinsel şiddet konularındaki bilgi, farkındalık, eleştirel düşünme ve ilişkisel becerilerini içine alan bir kapasiteler bütünü olarak tanımlanmıştır. Bu uygulamaların cinsel şiddeti bireyselleştirme riski ve sosyokültürel bağlamın kısıtları önleyici çalışmalardaki sınırlılıklar olarak tartışılmıştır. Bu kısıtlara rağmen üniversitelerde yürütülebilecek sonraki önleyici uygulamalara ilişkin öneriler paylaşılmıştır
Keywords: Üniversite Öğrencileri, Cinsel Şiddet, Cinsel Eylemlilik, Önleme Çalışmaları