Bir insan ve toplum problemi olarak yanlış bilgi - Koçer, Suncem (İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2022)
ÖZET: Dezenformasyon/mezenformasyon, ya da Türkçe kullanımdaki yaygın karşılığıyla yanlış bilgi, küresel bir mesele. Dolayısıyla, yanlış bilgiye karşı dayanıklılık ve direnç küresel olarak örgütlenmeli. Ancak konu yerelden bağımsız ele alındıkça ve önleyici faaliyetler yerel semantiği kapsayarak üretilmedikçe sorun büyüyerek devam edecek. Burada yereli kapsamak, medya kullanıcılarını toplumsal aktörler olarak merkeze alıp yanlış bilginin onların gündelik yaşantılarındaki hem çevrimiçi hem çevrimdışı rolünü anlamakla mümkün olur. Burada güven kavramı ele alınması gereken önemli bir belirleyen olarak karşımızda duruyor.

ABSTRACT: Disinformation/mesenformation, or misinformation as it is commonly used in Turkish, is a global issue. Therefore, resilience and resistance to misinformation must be organized globally. However, the problem will continue to grow as the issue is handled inde-pendently from the local, unless preventive actions are produced by covering local semantics. Covering the local here is possible by centered on media users as social actors and understanding the role of misinformation both online and offline in their daily lives. Here, the concept of trust stands as an important determinant that needs to be addressed.
Misinformation as a human and society problem
Keywords: Mezenformasyon; dezenformasyon; problematik enformasyon; güven; Mesenformation; disinformation; problematic information; trust