Akkaya, M. A. (Ed.). (2025). Bilgi, Bilim ve Bilgi Merkezleri Odağında Etik. Hiperyayın. ISBN: 978-625-5884-70-1 - Taşkın, Nuri (Türk Kütüphaneciler Derneği, 2026)
Bu çalışma, “Bilgi, Bilim ve Bilgi Merkezleri Odağında Etik” başlıklı kitabın bir incelemesini sunmayı amaçlamaktadır. Toplam sekiz bölümden oluşan kitapta; etiğin bilgi, bilim, bilgi merkezleri ve teknoloji ile olan ilişkisi kuramsal ve kavramsal bir temel çerçevesinde ele alınmaktadır. Eserde etik kavramının netleştirilmesi amacıyla öncelikle ahlâki değerler ve felsefi sorgulama arasındaki farklar analiz edilmiş; ardından Bilgi ve Belge Yönetimi (BBY) alanı kapsamındaki kavramların ve kurumsal yapıların etik ile olan bağlantıları tematik başlıklar altında incelenmiştir. Bu çerçevede müzecilik etiği konusunun da kapsama dâhil edilmesi, bilgi-belge ve bilgi merkezi unsurlarının etik düzlemdeki bütünlüğünü sağlayan kapsayıcı bir yaklaşım ortaya koymaktadır. Çalışma, ayrıca etik ilkelerin bilgi ve belge kurumları ile bu alanda çalışan uzmanlar üzerindeki etkilerini, dijital çağın getirdiği yeni sorumluluklar bağlamında değerlendirmektedir. Bu yönleriyle kitap, BBY disiplininin etik ile olan kesişim noktalarını hem güncel yansımaları hem de geleceğe yönelik öngörüleri üzerinden bütüncül bir perspektifle yansıtmaktadır. Bilgi ve Belge Yönetimi disiplini içinde etik konusuna dair bütüncül bir yaklaşımla hazırlanması bakımından da ulusal literatürde bir ilk niteliği taşıyan bu çalışma, sunduğu kapsamlı içerikle hem meslek profesyonelleri hem de öğrenciler için konunun kavranmasını ve anlamlandırılmasını kolaylaştıran rehber niteliğinde bir işlev üstlenmektedir.
Akkaya, M. A. (Ed.). (2025). Ethics Focused on Information, Science and Information Centers. Hiperyayın. ISBN: 978-625-5884-70-1
Keywords: Etik; Mesleki Etik; Bilgi Etiği; Bilgi Merkezleri; Bilgi ve Belge Yönetimi