Kadın Mahkûmlarda Sosyodemografik Özellikler ile Psikopati Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: Kesitsel Bir Çalışma - Mitrani, Aslı Akdaş; Özdemir, Özlem Bugur (My University, 2022)
Amaç: Araştırmada, kadın mahpuslarda suçla ilgili olabilecek değişkenler; sosyodemografik ve psikolojik faktörler incelenmiştir. Bununla birlikte kadınların suça karışmasıyla ilişkili olabilecek faktörler belirlenmeye ve değerlendirilmeye çalışılmıştır. Gereç ve Yöntemler: Sosyodemografik özellikler ve suçla ilgili özellikler bilgi formu ve psikopati düzeylerinin belirlenebilmesi için Levenson Psikopati Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma kapsamında, Ankara Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, Adana Karataş Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, Denizli Bozkurt Kadın Açık Ceza İnfaz Kurumu, Gebze Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, Kocaeli Kadın Açık Ceza İnfaz Kurumu olmak üzere 5 farklı cezaevinden veri toplanmıştır. Araştırmanın örneklem grubunu oluşturan 304 kadın hükümlünün yaş aralığı 18-65, yaş ortalaması 35,81’dir (standart sapma=10,37). Ortalama psikopati puanlarının diğer değişkenlere göre farklılıkları tek yönlü varyans analizi, bağımsız örneklemler t-testi, Pearson korelasyon katsayısı testi ve ki-kare testi ile incelenmiştir. Bulgular: Eğitim durumu, okul başarısı, gelir, sosyal çevre, babanın ölümü değişkenleri birincil psikopati, ikincil psikopati ve total psikopati puanları ile anlamlı derecede ilişkili bulunmuştur. Mala yönelik suç işleyenlerde mükerrer suç oranının, şahsa yönelik suç işleyenlerden fazla olduğu ve şahsa yönelik suç işleyenlerin, ilk suç yaşının mala yönelik suç işleyenlerin ilk suç yaşından daha yüksek olduğu bulunmuştur. Sonuç: Alanda psikopati ve suç ilişkisine dair bilgiler genellikle erkek mahkûmlardan gelen verilere dayanmakta olduğundan; araştırmamızın suç özellikleri, mükerrer suç ve psikopati ilişkisine dair kadınlarla ilgili sınırlı bilgiye önemli bir katkı sağladığı söylenebilir.