Sosyal Medyadaki Beslenme ile İlgili Paylaşımların Yetişkin Bireylerin Yeme Tutum ve Davranışlarına Etkisi - Demirel, Birsen; Sipahi, Simge (My University, 2021)
Amaç: Bu araştırma sosyal medyadaki beslenmeyle ilgili paylaşımların yetişkin bireylerin yeme tutum ve davranışlarınaolan etkisini belirlemek amacıyla planlanmıştır.Bireyler ve Yöntem: Bu çalıs?ma, Aralık 2017-Kasım 2018 tarihleri arasında I?stanbul ilinde ikamet eden, 25-65 yas? arası 350yetis?kin birey ile yu?ru?tu?lmu?s?tu?r. Çalışmaya katılmayı kabul eden bireylere genel sag?lık bilgileri, sosyal medya kullanımlarınınderlenmesi ve yeme tutum ve davranışlarının belirlenmesinde kullanılan ölçek (YTT-40) uygulanmış takiben katılımcılarınvücut ağırlığı ve boy uzunluğu olmak üzere antropometrik o?lc?u?mleri alınmıs?tır. Kesim noktası 30 puan olarak bildirilen yemetutum ölçeğinin deg?erlendirmesi sonucunda ölc?ekten 30 ve u?zeri puan alan katılımcılar olumsuz yeme tutum davranıs?ınasahip olarak belirlenmiştir.Bulgular: Çalışmadaki kadın katılımcıların %85.4’u? (n=233), erkek katılımcıların %82.9’u (n=117) sosyal medyakullanmaktadır. En sık kullanılan sosyal medya platformunun Instagram olduğu belirlenmiştir. Sosyal medyada paylas?ılanbeslenme konulu paylas?ımlara kadınlar, erkeklere go?re daha ilgilidir (p<0.05). Olumsuz yeme tutum davranıs?ına sahipbireyler, sosyal medyada beslenme konularını daha c?ok takip etmektedir (p=0.003). Bireyler sosyal medyadan etkilenereksu tüketimini arttırmak (%46.3), etiket bilgisine dikkat etmek (%16.6), hazır besin tüketimini azaltmak (%16.6) gibi olumludavranış değişiklikleri (%46.3) geliştirdiklerini bildirmişlerdir. Çalışmadaki bireylerin yalnızca %8.1’i sosyal medyadakibeslenme konulu paylaşımların yeterli bilgiyle hazırlandığını düşünürken, beslenme konulu paylaşımların bilgi düzeyleriniarttırdığına inananların oranı %73.6’dır. Katılımcılar beslenme konulu paylaşımlarda diyetisyenleri (%58.6) en güvenilirbilgi kaynağı olarak ifade etmişlerdir.Sonuç: Bilgi edinmede hızlı, önemli ve etkili bir araç olan sosyal medyada beslenme ile ilgili yer alan paylaşımların, bireylerindavranış değişikliği geliştirmesinde etkili olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle beslenme ile ilgili paylaşımlar konununuzmanları tarafından yapılmalı ve ilgili kurumlar tarafından denetlenmelidir.