İDARİ YARGILAMA HUKUKU YÖNÜNDEN ÖZEL SGGORTA SÖZLEŞMELERİNDE SİGORTACININ SİGORTALIYA HALEFİYETİ MESELESİ - Kaplan, Onur; Işıklar, Güneş Karol (My University, 2020)
Sigorta sözle?mesine konu edilmi? bir zarar ortaya çıkması neticesinde, sigortacı kurduğu sözle?me uyarınca bu zararın gidermekle yükümlü olmaktadır. Halefiyetkavramına bağlı olarak sigorta ?irketi, kendisinin tazminat ödemesine yol açan rizikonun gerçekle?mesinden sorumlu olan ki?ilere kar?ı olan talepler bakımından sigortalısının yerine geçmektedir. Bu anlamda zararın doğmasına neden olan davranı?, idareninbir i?leminden, eyleminden yahut eylemsizliğinden ileri gelebilir. 1982 Anayasası?nın125. maddesinde belirtildiği üzere, idarenin her türlü eylem ve i?lemlerine kar?ı yargıyolunun açık olduğu ifade edilerek idarenin kendi eylem ve i?lemlerinden doğan zararıödemekle yükümlü olduğu hükme bağlanmı?tır. Bu anlamda sigortacının halefiyet kurumu uyarınca ödediği tazminat nispetinde zarar görenin yerine geçmesine dayalı olarakidareye bir talepte bulunabilmesi söz konusu olabilecektir. Bu noktada özellikle, sorumluluğu bulunan idarelere bu bedelin rücu edilmesi bağlamında uygulamada ortaya çıkanuyu?mazlıkların çözümü bakımından yargı yolunun belirlenmesi önem arz etmektedir.Zira bazı yargı kararlarında idarenin tazmin sorumluluğu kapsamında uyu?mazlığın“alacak davası” olarak nitelendirilmesi görevli yargı yerinin belirlenmesinde isabetsizçıkarımları da beraberinde getirmektedir. Bu nedenle söz konusu isabetsiz çıkarımlarınönüne geçilebilmesi ve konunun anla?ılabilmesi için, çalı?mada öncelikle sigorta hukukunda halefiyet ilkesine ve idarenin sorumluluğu kavramlarına değinilecek; sonrasındaise, yargı kararları ı?ığında söz konusu uyu?mazlıklarının çözüm yerinin ve tabi olacağıesasların tespitinde hangi çıkarımlardan hareket edilmesi gerektiği irdelenecektir.