Sexual content creation and sexual agency: A qualitative study with women online sex workers - Ayradilli, Pınar (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2024)
Yeni çevrimiçi seks işçiliği platformu OnlyFans, aboneler ve üreticiler arasındaki yakınlığı vurgulayan abonelik tabanlı çerçevesi ile literatürde bahsedilmektedir. Ancak, duygusal emek ve içerik üreticilerinin deneyimleri yeterince araştırılmamıştır ve araştırmalar içerik üreticilerinin motivasyonlarına ve platformun işleyişine odaklanmaktadır. Birkaç çalışma dışında, çevrimiçi seks işçiliğinde cinsel eylemlilik ifadeleri hakkında bir araştırma bulunmamaktadır. Ruh sağlığı ve cinsel sağlık açısından önemi düşünüldüğünde, çevrimiçi seks işçiliğinde cinsel eylemliliğin araştırılması çok önemlidir. Türkiye'de OnlyFans araştırmaları eksiktir. OnlyFans platformu Türkiye'de yakın zamanda yasaklanmıştır, ancak platform hala yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle, OnlyFans üreticileri ve çevrimiçi seks işçilerinin ruh sağlığı hakkında araştırma bulunmaması dikkat gerektirmektedir. Literatürdeki boşluğu gidermek için, Türkiye'de OnlyFans üreticilerinin cinsel içerik üretme deneyimleri, cinsel eylemlilik pratikleri ve ifadeleri, risklere karşı korunma stratejileri ve iyi olma halleri nitel olarak araştırmıştır. OnlyFans içerik üreticisi olarak çalışma deneyimi olan 21-30 yaş arası altı kadınla bireysel görüşmeler yapılmıştır. MAXQDA'da tematik analiz gerçekleştirilmiştir ve dört ana tema ortaya çıkmıştır: Zorlu Bir Emek Olarak OnlyFans Üretimi, OnlyFans İçerik Üreticisi Bir Kadın Olmanın Riskleri, OnlyFans Platformunda Aktif Karar Alma ve İyi Oluşu Destekleyen Kaynaklar. OnlyFans kadınlarının anlatıları, OnlyFans'ta içerik oluşturmanın zorlu emeğini, platform içinde ve dışında damgalanma ve kadın düşmanlığı ile nasıl karşı karşıya kaldıklarını, eylemlilik ifadelerini ve ilişkisel, toplumsal ve kamusal baskı ve istismara karşı oluşturdukları güvenlik pratiklerini ortaya koymuştur. Refahlarını sürdürme yolları da gösterilmiştir. Bu çalışmanın sonuçları ilgili literatür dikkate alınarak tartışılmıştır. İhtiyaç ve risklere ilişkin olarak OnlyFans kadınlarının eylemliliğini, güvenliğini ve iyi oluş hallerini korumaya ve geliştirmeye yönelik pratik çıkarımlar sunulmuştur. Türkiye'nin iklimine ve kadın düşmanlığına dikkat çekilerek multidisipliner ve kapsamlı bir yaklaşımın gerekliliğinden bahsedilmiştir. Çalışmanın güçlü yönleri ve sınırlılıkları ortaya koyulmuş ve gelecek araştırmalar için önerilerde bulunulmuştur.

Novel online sex work platform OnlyFans mentioned in literature regarding its subscription-based frame that emphasis the intimacy among the subscribers and creators. However, the emotional labor and the experiences of the content creators are underexplored, and the research focuses on the motivations of creators and the operation of the platform in general. Except for a few studies, there is no previous research about the sexual agency expressions in online sex work. Since sexual agency is significant for well-being and sexual health, investigating sexual agency of online sex workers is crucial. In Türkiye, research about OnlyFans is absent. The OnlyFans platform has been prohibited recently in Türkiye, however, the platform is still widely used. Therefore, the absence of research about the OnlyFans creators and online sex workers' mental health needs attention. To address the gap, the present study investigated the experiences of OnlyFans women in sexual content creation, practices and expressions of sexual agency in online sex work, safeguarding strategies against risks, and maintenance of their well-being in the context of Türkiye through qualitative exploration. Six women, aged 21-30 who had the experience of working as OnlyFans content creators were interviewed individually. Thematic analysis was carried out in MAXQDA and four main themes were generated: OnlyFans Creation as a Demanding Labor, The Risks of Being an OnlyFans Woman, The Expressions of Agency in OnlyFans, and Facilitators of Well-being. OnlyFans women's accounts revealed the demanding labor of OnlyFans, how they faced stigmatization and misogyny both in and out of the platform, their expressions of agency, and safety practices against the relational, societal, and public oppression and abuse. Their well-being maintenance were also illustrated. The results are discussed by taking into consideration the relevant literature. The practical implications for protecting and enhancing OnlyFans women's agency, safety, and well-being regarding the existing needs and risks are presented. The need for a multidisciplinary and comprehensive approach is mentioned by drawing attention to the misogyny and climate of Türkiye. The strengths and limitations of the study are discussed and suggestions for future research are stated.
Cinsel içerik üretimi ve cinsel eylemlilik: Kadın çevrimiçi seks işçileri ile nitel bir çalışma
Lisansüstü Programlar Enstitüsü, Psikoloji Ana Bilim Dalı, Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Keywords: Psikoloji; Psychology