A little help from my friends: A qualitative study on young women's help-seeking for dating violence in Türkiye - Akgün, Özge (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2025)
Flört şiddeti, fiziksel, cinsel, psikolojik saldırganlık ve takip davranışlarını içeren, yakın partner ilişkilerindeki şiddet davranışlarını ifade eder. Bu yaygın ve ciddi sorun, genç kadınların ruh sağlığını tehdit ederek etkilenen bireyleri koruma ve destekleme noktasında destek kaynaklarının kritik bir rol oynamasını gerektirir. Destek kaynaklarına ilişkin araştırmalar, şiddetin başkalarıyla paylaşılması noktasında en sık tercih edilen informal kaynağın arkadaşlar olduğunu göstermektedir. Türkiye bağlamında da benzer bir model gözlemlenmektedir. Ancak, bu süreçte arkadaşların rolü ve nasıl destekleyici olabilecekleri, Türkiye bağlamında derinlemesine ele alınmamıştır. Bu nedenle, bu çalışma, Türkiye'de flört şiddetini paylaşma ve yardım arama süreçlerinde arkadaşların rollerini araştırarak, genç kadınlar için akran ilişkilerinin nasıl destekleyici olabileceğini anlamayı amaçlamaktadır. Ekolojik model, davranışların çeşitli faktörlerin etkileşiminin bir ürünü olduğunu öne sürer ve bireysel, ilişki, topluluk ve toplum düzeyleri gibi farklı seviyeleri tanımlar. Bu nedenle, bu çalışma, flört şiddeti için yardım arama davranışlarını etkileyen faktörleri daha kapsamlı bir bakış açısıyla incelemektedir. Çalışmada, araştırmacı, geçmişte bir ilişkide flört şiddeti deneyimi yaşayan ve bu deneyimi bir arkadaşıyla paylaşan 21-25 yaş arası 10 kadınla bireysel yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirmiştir. Nitel desene sahip bu çalışmada, MAXQDA 2024 programı kullanılarak tümevarımsal tematik analiz yapılmış ve üç ana tema belirlenmiştir. Bu üç ana tema, Netlik ve Onay Arayışı, Paylaşımı Sınırlama ve Şiddet ile Kendi Kendine Baş Etme olarak tanımlanmıştır. Katılımcı anlatıları doğrultusunda, arkadaşlardan beklenen roller incelenmiş, arkadaşlardan alınan desteğin bu beklentileri çoğu zaman karşılamadığı ve paylaşma sürecindeki sınırlılıklar ortaya koyulmuştur. Destek ihtiyacının yoğunluğu ile arkadaşlarla paylaşımın kısıtlanması arasındaki ikilem, flört şiddeti ile kendi kendine baş etme ile sonuçlanmakta olup, bu ikilem literatür ışığında tartışılmış ve pratik öneriler sunulmuştur.

Dating violence (DV) refers to violent behaviors in intimate partner relationships, including physical, sexual, psychological aggression, and stalking. Support resources play a critical role in protecting and assisting individuals affected by this widespread and serious issue that threatens the mental health of young women. Research on support sources indicates that the most frequently chosen informal source for disclosing violence is friends. A similar pattern is observed in Türkiye. However, the role of friends in this disclosure process and how they can be supportive has not been explored in depth within the Turkish context. Therefore, this study aims to address this gap in the literature by investigating the roles of friends in the disclosure and help-seeking processes for DV and understanding how peer relationships can be supportive for young women survivors of DV in Türkiye. The ecological model suggests that behaviors are the product of the interaction of various factors and proposes different levels: individual, relationship, community, and society. Therefore, this study examines the factors affecting help-seeking behaviors for DV at different levels with a more comprehensive perspective. In the study, the researcher conducted individual semi-structured interviews with 10 women between the ages of 21-25 who had experienced DV in a past relationship, and had disclosed the experience to a friend. The present study, with a qualitative design, used inductive thematic analysis with the MAXQDA 2024 program, and three main themes were identified. These three main themes are Seeking Clarity and Validation, Limiting Disclosure, and Coping with DV by Oneself. In line with the participants' narratives, the expected roles from friends were examined, revealing that the help received from friends often did not meet these expectations, and the limitations in the disclosure process were uncovered. The ambivalence between the intense need for support and the limitation of disclosure to friends, which leads women to cope with DV on their own, was discussed in light of the literature, and practical implications were presented.
Arkadaşlarımdan küçük bir yardım: Türkiye'de genç kadınların flört şiddeti konusunda destek arayışlarına yönelik nitel bir araştırma
Keywords: Psikoloji; Psychology