2008 crisis: Are risk managers guilty - Öztaş, Gülgün Figen (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2009)
Bankacılık endüstrisi risk yönetim sistemlerine milyonlarca dolar sarfettikten sonra, yaklaşmakta olan `'mükemmel fırtınayı'' önceden öngörmemeleri ve modellerinin yetersiz kalmasından dolayı çoğu kişi risk yöneticilerini suçlamıştır. Bu tezin amacı hatanın gerçekten risk yöneticilerine ait olup olmadığını objektif bir bakış açısıyla ele almaktır. Pek çok farklı açıdan inceledikten sonra risk yöneticilerini suçsuz buldum. Konumları ve etkin otoriteye sahip olmamaları onların bu başarısızlıklardan dolayı suçlanabilecek doğru adres olmadıklarını anlamama neden oldu. Bu muammanın ardındaki gerçek nedenler arasında ahlaki bozukluklar, üst düzey yöneticiler ile rating şirketlerinin menfaat çıkar ilişkileri ve piyasalarda deregülasyona yol açan devlet politikalarını sayabiliriz. Risk yönetim sistemlerinde ve risk yöneticilerinin rollerinde bazı açıklar olduğunu kabul etmekteyim. Risk yöneticilerinin quant profili, onları iş ortaklığı statüsüne getirmek için değişmelidir. Kurum bazında risk yönetim kültürünü oluşturmanın ve kurumsal risk yönetimi çerçevesinin geliştirilmesinin çok kritik olduğunu düşünmekteyim. Temel prensiplerin en iyisi en basit olandır fikrinden hareketle geri gelmesi gerekmektedir. Modeller makro ekonomik endikatörlere bağlı olarak kurulmalı ve tarih her zaman hatırlanmalıdır.

After the banking industry has spent millions of dollars to establish risk management systems, many people blame risk managers about the perfect storm that they weren’t able to see it coming, their models did not work. This thesis aims to be an objective ground to discuss whether it is the failure of Risk Managers or not? Having looked from many points of view, I have found Risk Managers not guilty. The place and lacking authority of risk managers in institutions have shown me that they were not the true convicts to be addressed for these failures. Moral hazard, senior managers and rating agencies incentive problems and government policies which have led to the de-regulation of the markets are some of the real causes behind this misery. I accept that there are flaws in risk management systems and risk managers status as well. Risk managers quant profile has to change in order to place risk managers as business partners. I find, establishing firm-wide risk management culture and improving Enterprise Risk Management is very crucial. 'Back to basics must come again as simple is the best. Models must be built linked to macroeconomic indicators and history must always be remembered.
2008 krizi: Risk yöneticileri suçlu mu?