Women's resistance: Avon strike and women workers resistance - Bulut, Sevgi Yağmur (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2019)
ABSTRACT: The competitive and profit-oriented nature of the capitalist system and globalization creates an environment with the exploitation of labor and limited concerns on workers' rights. This thesis addresses the case of women workers' strike at the cosmetic firm of Avon in Turkey. The strike was started in May 2016 when women workers were fired because of becoming members of the workers' trade union and not accepting the renewal contract of Avon. During the strike, women used various tools such as slogans to make their voices heard. The slogans of women constituted significant tools of communication to reveal the contradictions in the motto and the policies of the firm and understand the struggles of women's workers. By drawing from the personal stories of women workers published on various online platforms, and the slogans of the strike, it is argued that Avon strike reveals the gendered dimension of capitalist and globalization policies by uncovering the contradictions in beauty standards. The strike also underlines the importance of solidarity and resistance by challenging the individualist aspect of capitalism.

ÖZET: Kapitalist sistemin ve küreselleşmenin rekabetçi ve kâr odaklı doğası, işçi hakları ve emeğin sömürülmesi konularında sorunlu bir ortam yaratır. Bu tez, uluslararsı kozmetik firması Avon'da çalışan işçi kadınların direnişini ele almayı amaçlamaktadır. Söz konusu kadın işçilerin grevi, 2016 yılının Mayıs ayında, çalıştıkları ortamda karşılaştıkları haksızlıklara karşı çıkmak için sendika üyesi oldukları için işten çıkarılmaları ve firmanın yenilenen iş sözleşmesini kabul etmemeleriyle başladı. Direnişin sonunda 130 yıllık kozmetik pazarlama geçmişine sahip olan Avon, tarihinde ilk kez işçilerle masya oturdu ve anlaşma imzaladı. Direniş sırasında kadınlar seslerini duyurmak için farklı araçlar kullandı. Bunlardan biri ve tezdeki odak noktası sloganlardır. Sloganlar, firmanın kullandığı sloganlar ile politikalarındaki çelişkileri ortaya çıkarmak ve kadın işçilerin mücadelelerini anlamak için önemli iletişim araçları olarak işlev görmüştür. Tezde, çeşitli sosyal medya platformlarında ve internette yayınlanan kadın işçilerin kişisel hikayelerinden ve direniş sloganlarından yola çıkılarak, Avon direnişinin, kapitalist ve küreselleşme politikalarının toplumsal cinsiyet boyutunu ve topluma yansıtılan çelişkiler açığa vurmaya çalışılmıştır. Grevin, kapitalizmin bireyci yönüne meydan okuyarak dayanışma ve direnişin önemi vurgulanmıştır.
Kadın direnişi: Avon grevi ve kadın işçilerin sloganları
Keywords: kadın grevi; Avon; sloganlar; direniş; işçi sınıfı; women strike; slogans; resistance; working class