Türkiye kamu, özel sermayeli mevduat ve katılım bankalarının 2005-2013 arasındaki bazı bilanço kalemlerinin karşılaştırılması - Oğuz, Ahmet Bünyan (Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 2016)
Özet: Bu çalışmada 2005-2013 yılları arasında Türkiye’de faaliyet gösteren mevduat bankaları kamu, özel sermayeli ve katılım bankaları olarak gruplandırılarak, aktif büyüklük, krediler, mevduat, sermaye, özkaynaklar, kâr-zarar, şube ve personel sayısı verileri dikkate alınarak, istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre kamu sermayeli mevduat bankalarının aktif büyüklükleri toplam bankacılık sistemi içinde azalırken, diğer iki grubun payları artmıştır. Bankaların şube sayılarında artış, şube başına düşen ortalama personel sayılarında ise düşüş gözlenmiştir. Kamu sermayeli mevduat bankalarının ortalama personel maliyeti ve sermaye artış oranı diğer iki grupla karşılaştırıldığında düşük bulunmuştur. En düşük kârlılığı gösteren katılım bankaları diğer verilerde en yüksek değişim katsayısını göstermiştir

Abstract: In this study, deposit banks in Turkey between 2005-2013 are grouped as State, private and participation banks and statistically compared on selected balance sheet items such as assets, loans, deposits, capital, equity, profit-loss, branch and staff numbers,. Research results indicate that state banks’ asset share in the banking system decreased, while the other two groups’ increased. Increase in the number of the branches and decrease in the average staff expenses is observed. State deposit banks’ average staff costs and capital increase ratio is lower compared to the other two groups. Participation banks showed the lowest profitability and highest variation coefficient.
Keywords: Bankacılık; Performans; Katılım Bankaları; İslami Bankacılık; Banking; Performance; Participation Banking; Islamic Banking