A field research on the perceptions of environmentalism in the local anti small hydropower stations resistance in Turkey: the cases of Fındıklı and Şavşat regions - Tıkansak, Osman (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2012)
This study primarily aims to describe the collective action frame evolved through the experiences of the activists of the anti small hydropower station (SHP) movements in Artvin, Şavşat and Rize, Findikli regions. The study also attempts to make sense of the frame analysis outcomes by referring to the works Alain Touraine and Alberto Mclucci on new social movements as cultural transformers. The outcome of the study submits that the anti SHP movements offer something more than environmental conservation as a system transformer and having a potential impact on the modernization process of Turkey.

Bu tez çalışması öncelikle Artvin, Şavşat ve Rize, Fındıklı ilçelerindeki küçük hidroelektrik santral (HES) karşıtı toplumsal hareket içerisinde yer alan aktivistlerin deneyimleri neticesinde meydana çıkan kolektif eylem çerçevesini tanımlamayı amaçlar. Çalışma çerçeve analizi sonucu ortaya çıkan bulguları ise Alain Touraine ve Alberto Melucci'nin kültürel dönüştürücüler olarak ele aldığı yeni toplumsal hareketler üzerinden anlamlandırmaya çalışır. Araştırmanın neticesinde HES karşıtı hareketlerin egemen devlet söylemine alternatif modeller üreterek, yerel çaplı çevre korumacılığının ötesinde, Türkiye'deki modernleşme sürecine etkide bulunabilme potansiyeline sahip sistem dönüştürücü aktörler olduğu önerilmektedir.
Türkiye'de nehir tipi küçük hidroelektrik santral direnişinde çevrecilik algısı üzerine bir saha çalışması: Fındıklı ve Şavşat örnekleri