Queering the character: Avatar world and bending characters' journeys - Ajroudı, Mohamed Oussama (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2025)
Bu tez, TV animasyonunu, çizgifilmleri, ve TV animasyon dizilerinin anlatısal iç ve dış çatışmalarını inşa etme ve gerçekleştirme biçimlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Başlıca gerçeğe yakınlık (verisimilitude), Campbell'ın Kahramanın Yolculuğu ve Murdock'ın Kadın Kahramanın Yolculuğu'nu birleştirerek, bu tez Nickelodeon'nın Avatar: Son Hava Bükücü (2005-2008) ve devamı olan Korra Efsanesi'ndeki (2012-2014) bir çok tematik çatışmayı parçalayarak analiz eder. Bu tez, anlam çıkarmak ve iki dizininde hikaye, karakter ve dünya temelli anlatıları nasıl gösterip tanımladıklarını belirleyebilmek için anlatı analizi, karakter analizi, mekan analizi, cinsiyet temelli analiz ve görsel analizi kullanır. Bu analiz, kabul görmüş, popüler fikri mülkiyetlerin ve güncel çatışmaların anlayışına dayanır. Bu analizler, bu iki TV dizisinin hikaye anlatımına çok yönlü yaklaşımın, güçlü, etkili ve iyi yapılandırılmış karakterlerin eşliğiyle, kahraman figürünün, kadın kahraman figurünün, ikisi ve müteffiklerindeki cinsiyet gerçekleşmelerinin etkili bir şekilde keşfedilmesini ve gösterilmesini sağladığını önerir. Dolayısıyla içerikli ve takdir edilen animasyon dizilerinin ortaya çıkmasına olanak sağlar.ıyla içerikli ve takdir edilen animasyon dizilerinin ortaya çıkmasına olanak sağlar.

This thesis aims to explore TV animation, i.e. cartoons, and the way that TV animation fantasy shows construct and actualise narrative internal and external conflicts. Chiefly pairing verisimilitude, Campbell's Hero's Journey, and Murdock's Heroine's Journey, this thesis breaks down the numerous thematic conflict threads in Nickelodeon's Avatar: The Last Airbender (2005-2008) and its direct sequel, The Legend of Korra (2012-2014). This thesis employs narrative analysis, character analysis, and gender-based analysis to derive meaning and assess how both TV shows depicted and portrayed story, character-based, and world-based narratives. The analysis draws on imagery from some established popular intellectual properties and understandings of current conflicts. These analyses suggest that the multi-faceted approach to storytelling in these two TV shows, paired with the effective, impactful and complete characters, allows for the effective exploration of the hero figure, the heroine figure, and gender actualisation in characters, ergo resulting in well-rounded and well-regarded animation shows.
Karakteri eşcinselleştirmek: Avatar dünyası ve karakterlerin yolculuklarını bükmek
Keywords: Radyo-Televizyon; Radio and Television