MADEN ATIKLARININ SÜRDÜRÜLEBİLİR MANYETİK PİGMENT OLARAKTEKSTİL SEKTÖRÜNE GERİ KAZANIMI - Gönül, Ecehan Aygül; Benli, Birgül (My University, 2021)
Tekstil Endüstrisinin gün geçtikçe artan tüketici sayısı ile çevreye verdiği zararda artmaktadır, bu zararın en büyük sebeplerinden biri ise kullanılan sentetik boyalardır. Bu boyalara alternatif olarak doğal pigmentlerin kullanımı hem insan sağlığı hemde çevre açısından önemli olacaktır. Bu çalışmada, sentetik boyalara alternatif olarak çeşitli renk ve manyetik özelliklere sahip demir oksit esaslı pigmentler incelendi. Manyetik pigmentlerin geliştirilmesinde eski maden sahasından alınan asidik maden dranajından yararlanıldı. Stabilitelerini artırmak için, yerinde sentez esnasında ortama % 3 kil(sepiolit ve halloysit) katılarak kompozit yapılar hazırlandı. Bu yapılarda dijital baskılara uygun olması için manyetik duyarlılık arandı. Halloysit katkılı numunelerin manyetik özelliklerinin bir miktar azaldığı gözlenirken, Sepiyolitli numuneler manyetik özelliklerini korumuşlardır. Pigmentlerden elde edilen renkler RGB (Red Green Blue) renk değişkenliği testlerine tabi tutularak, renk değerleri onaltılık biçime işlenerek dönüştürüldüğünde kırmızımsı toprak tonundan koyu siyaha kadar pigmentlerin renginin derinleşdiği görülmüştür. Renk kartelasında en kırmızı renk #4a0f07, en açık sarı #783c00 ve en siyah renk #1b100c ile sırasıyla halloysit, sepiyolit ve kilsiz edilmiştir. Böylece, farklı renklerde ve manyetik özelliklerde pigmentlerin üretiminde, terk edilmiş ve çevreye zarar verebilecek maden atıklarının ikincil bir kaynak olarak değerlendirilebileceği görülmüştür.