Ayrımcılıkla mücadelede bir araç olarak etnik veri - Ulusoy, Zeynep Duygu (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2008)
İltica ve göç gibi nüfus hareketlerine neden olan olaylar sonucu daha çok etnik ve kültürel çeşitliliğe ulaşan günümüz toplumlarında, etnik verinin ayrımcılıkla mücadele ve eşitlik hakkının gerçekleştirilmesi amacıyla kullanılması tartışma konusu olmaktadır. Ayrımcılıkla mücadele normlarının uygulanması için doğru veriye ihtiyaç duyulmasına rağmen özellikle Avrupa'da etnik veri toplama konusu türlü endişeler eşliğinde itiraza uğramaktadır. Bu çerçevede, etnik veri toplanmasını savunan görüş, temel olarak eşitlik hakkının gerçekleştirilebilmesinde, etnik grupların ekonomik ve sosyal hayatın pek çok alanındaki durumlarıyla ilgili bilgi sahibi olmanın önemine vurgu yaparken, karşısındaki görüş nüfus veri sistemlerinin özellikle geçmişte yaşanan büyük insan hakları ihlallerinin planlanmasında ve yürütülmesinde oynadığı role atıfta bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, etnik verinin toplanıp toplanmamasıyla ilgili tartışma çerçevesinde, ilk olarak toplanmasının karşısındaki görüşe kaynaklık eden veya edebilecek endişe ve engelleri analiz etmek ve daha sonra etnik grupların haklarında toplanacak verinin ayrımcılıkla mücadele ve eşitliğin sağlanmasında nasıl araçsallaştırılabileceğini ortaya koymaktır.

The use of ethnic data for the purposes of combating discrimination and achieving equality rights has been a contentious issue in the contemporary societies which have ethnically and culturally become even more diverse as a result of the circumstances which lead to population movements such as refugee and migration flows. Despite the fact that accurate data is basically essential to implement antidiscrimination legislation, there is an opposition towards the collection of ethnic data, particularly in Europe, due to a variety of concerns. The proponents of ethnic data collection, on the one hand, mainly emphasize the importance of gathering information on the situation of ethnic groups in a number of areas of social and economic life, in realizing racial and ethnic equality; while the opponents refer most commonly to the role of population data systems in planning and carrying out gross human rights violations in the past, on the other. Within the context of this argumentation whether it ought to be collected or not, this study, initially, aims to analyze the present or possible concerns and obstacles which are being raised or likely to be raised by the opponents as grounds for their opposition and then to explore how could be the data on ethnic groups used as a tool to fight against discrimination and to achieve equality.
Ethnic data as a tool for combating discrimination