Z Kuşağı Influencerlara Güveniyor Mu? Influencer Güvenilirliği, Markaya Yönelik Tutum, Ağızdan Ağıza İletişim ve Satın Alma Niyeti Arasındaki İlişkinin İncelenmesi - Cintamür, İsmail Gökhan (Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, 2026)
Bu çalışmanın amacı, Z kuşağı bağlamında, influencer güvenilirliği, influencer tarafından desteklenen markaya yönelik tutum, bu marka hakkındaki WOM ve satın alma niyetleri arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Bu amaçla, sosyal medyada takip ettiği influencer ile etkileşimde bulunan ve bu influencerın markalar ile iş birliklerine maruz kaldığını ifade eden spesifik bir Z kuşağı tüketici popülasyonuna kolayda örnekleme yoluyla ulaşılmış ve çevrim içi anket yöntemi ile 290 adet geçerli anket formu elde edilmiştir. Doğrulayıcı faktör analizi ile çalışmada kullanılan ölçeklerin geçerlilik ve güvenilirlikleri, yapısal eşitlik modellemesi ile de çalışmanın hipotezleri test edilmiştir. Çalışmanın bulgularına göre, influencer güvenilirliğinin, influencer tarafından desteklenen markaya yönelik tutum üzerinde doğrudan pozitif bir etkiye sahip olduğu, ancak aynı etkiyi WOM ve satın alma niyetleri üzerinde göstermediği tespit edilmiştir. Diğer taraftan, influencer güvenilirliği, desteklenen markaya yönelik tutum aracılığı ile WOM ve satın alma niyetlerini arttırmaktadır. Bununla birlikte, desteklenen markaya yönelik tutum, WOM ve satın alma niyetlerini olumlu yönde etkilerken; WOM niyeti de satın alma niyetini arttırmaktadır. Bu çalışma hem günümüzde hem de gelecekte önemli bir tüketici segmenti olan ve olmaya devam edecek olan Z kuşağı tüketicilerinin, influencer güvenilirliğine yönelik değerlendirmesinin, marka tutumu ve çeşitli davranışsal tüketici niyetleri üzerindeki etkilerini bütüncül bir model ile ortaya koyarak akademik yazına katkı sağlamaktadır. Ayrıca bu çalışma, Z kuşağı tüketicilerine yönelik influencer pazarlaması iletişim stratejileri konusunda pazarlama yöneticilerine pratik öneriler sunarak iş dünyasına katkı sağlamaktadır.

The objective of the present study is to investigate the interconnections among influencer credibility, consumer attitudes towards brands endorsed by influencers, word-of-mouth intention (WOMI) regarding these brands, and purchase intention (PI) within the demographic context of Generation Z. To this end, a specific Generation Z consumer population that interacts with the influencers they follow on social media (SM) and states that they are exposed to these influencers' collaborations with brands was reached through convenience sampling, and 290 valid survey forms were obtained using an online survey method. The rigor and consistency of the measurement scales employed in the study were evaluated utilizing confirmatory factor analysis (CFA), while the hypotheses posited in the study were examined via structural equation modelling (SEM). According to the study, influencer credibility was found to have a direct positive effect on attitudes towards the endorsed brand by the influencer. However, it did not show the same effect on WOMI and PI. On the other hand, influencer credibility increases WOMI and PI through the attitude towards the endorsed brand. Furthermore, while the attitude towards the endorsed brand positively affects WOMI and PI, the WOMI also increases PI. This study contributes to academic literature by presenting the effects of Generation Z consumers' assessment of influencer credibility on brand attitude and various behavioural consumer intentions through a comprehensive model, as Generation Z consumers are and will continue to be an important consumer segment today and in the future. Furthermore, this study contributes to the business world by offering practical recommendations to marketing managers regarding influencer marketing communication strategies targeting Generation Z consumers.
DOES GENERATION Z TRUST INFLUENCERS? EXAMINING THE RELATIONSHIP BETWEEN INFLUENCER CREDIBILITY, ATTITUDE TOWARDS BRAND, WORD-OF-MOUTH AND PURCHASE INTENTION
Keywords: Business Administration; İşletme; Business Systems in Context (Other); İş Sistemleri (Diğer)