Analysis of islamic discourse in values education books in Turkey - Sevinç, Büşra (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2019)
Bu tez Türkiye’de İslami kesimler tarafından yayınlanan değerler eğitimi kitaplarını incelemektedir. Değerler eğitimini eğitim politikası olarak ele almakta ve nasıl farklı ideolojilerin çatışma alanlarından biri olduğunu göstermektedir. Türkiye’de toplumun farklı kesimleri tarafından birçok değerler eğitimi materyali üretilmekte olup; değerler eğitimi kitaplarının çoğunluğu özellikle değerler eğitiminin gerekliliğine ve önemine vurgu yapan İslami yayınevleri tarafından basılmaktadır. Bu bağlamda, çalışmada İslami yayınevleri tarafından 6 - 10 yaş aralığında basılan yetmiş dokuz değerler eğitimi kitabı eleştirel söylem analizi kullanılarak incelenmektedir. Tez değerler eğitiminin tarihsel arka planını; ve ahlak, karakter ve vatandaşlık eğitimleriyle olan ilişkisini irdelemektedir. İslami kesimlerin toplumsal sorunlara yaklaşımını ve değerler eğitiminin bu sorunlara nasıl çözüm olarak düşünüldüğünü göstermektedir. Ayrıca, değerler eğitimi teorik açıdan analiz edilmiş olup, değerler eğitimi kitaplarında ne tür bir hayali toplumun ve aile yapısının yer aldığına odaklanılmıştır. Son olarak, spesifik olarak adalet ve vatanseverlik değerleri incelenmiştir. Tezde değerler eğitimi kitaplarında ortak bir İslami söylemin olduğu belirlenmiştir. Kitaplarda toplum işlevselci bir perspektiften hayal edilmekte ve sosyal düzenin önemine vurgu yapılmaktadır. Ayrıca geniş aileye sıkça yer verilmiş olup aile milli, kültürel, ve dini değerlerin yeniden üretildiği bir kurum olarak yer almıştır. Adalet ise değerler eğitimi kitaplarında adalet-eşitlik dikotomisi çerçevesinde anlatılmaktadır. Değerler eğitimi kitaplarında savaş, ölüm ve şehitlik ise vatansever söylemi oluşturan temalardır. Tehditlere ve düşmanlara karşı her zaman birlik içinde hazır olma düşüncesi de vatanseverlik bağlamında verilen önemli bir unsurdur.

This thesis explores values education books published by Islamic circles in Turkey. It analyzes values education as educational policy and how it has become battleground of different ideologies in Turkey. There are many materials produced for values education by different parts of the society. Especially, Islamic circles emphasize the importance and necessity of values education and a great majority of values education books are produced by Islamic publishing houses. In the study, seventy - nine values education books produced for 6 - 10 age range by Islamic publishing houses are analyzed with critical discourse analysis. The thesis states the historical background of values education and its relation to moral, character, and citizenship education. It demonstrates how values education is considered as a solution to problems in society by Islamic circles. It analyzes values education with theoretical framework, and it focuses on what kind of imagined society and family type is contextualized in values education books. Lastly, it specifically focuses on values of justice and patriotism. The study demonstrates that there is common Islamic discourse in values education books. Society is imagined from a functionalist perspective, and there is much emphasis on social order. Extended family is emphasized a lot, and family is the institution in which national, cultural, and religious values are reproduced. Justice is contextualized with the dichotomy of justice and equality in the books. War, death, and martyrdom are the concepts glorified by patriotic discourse. To be ready in unity against enemies is also significant aspect of patriotism.