Y Kuşağının markaların sosyal medya kullanımlarına ilişkin algılarının marka değeri üzerindeki etkisi: giyim markaları üzerine bir araştırma - Değerli, Cansu (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2019)
Bu araştırmada, Y kuşağının giyim markalarının sosyal medya kullanımlarına ilişkin algılarının marka değeri üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu bağlamda öncelikle marka, marka değeri, sosyal medya ve sosyal medya pazarlamasına ilişkin literatür taraması gerçekleştirilmiştir. Ardından birincil veriler elde etmek için bir anket formu hazırlanmıştır. Marka değerini ölçmek üzere Aaker (1996) tarafından oluşturulan, Yoo ve Dunthu (2001) tarafından geliştirilen 14 maddelik Marka Değeri Ölçeği kullanılmıştır. Sosyal medya algısını ölçmek üzere Kim ve Ko (2012) tarafından geliştirilen 11 maddelik Algılanan Sosyal Medya Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma 24-29 Nisan 2019 tarihleri arasında 267 Y kuşağı mensubu üzerinde gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, algılanan sosyal medyanın, marka değerinin boyutları olan marka sadakati, genel marka değeri, marka farkındalığı ve algılanan kaliteyi orta düzeyde, pozitif yönlü ve anlamlı şekilde etkilemekte olduğu tespit edilmiştir.

Within the scope of this research, generation Y's perceptions about clothing brands' use of social media on brand value was investigated. In this respect, first of all, literature review was made on brand, brand value, social media and social media marketing concepts. Then, a survey form was prepared to gather primary data. In order to measure brand value, the Brand Value Scale prepared by Aaker (1996) and developed by Yoo and Dunthu (2001) with 14 items was used. Moreover, to measure social media perception, Perceived Social Media Scale developed by Kim and Ko (2012) with 11 items was used. The research was implemented on 267 generation-Y members between 10th April 2019 and 10th May 2019. According to the findings, it was determined that perceived social media affects brand loyalty, general brand value, and brand awareness and perceived quality dimensions of brand value scale in mid-level, positively and significantly.
The influence of social media usage of brands on Generation Y's perception of brand value: a study of clothing brands