Radyoterapi gören baş-boyun ve beyin tümörlü hastalarda faz açısı ile nutrisyonel durumun değerlendirilmesi ve mevcut tarama testleri ile kıyaslanması - Emir, Kübra Nur (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2022)
Kanser hastalarının malnütrisyon riskinin hızlı ve erken dönemde belirlenmesi ve malnütrisyon tedavisinin yapılması; onkolojik tedavilerin toksisitesini azaltmada, hastaların yaşam kalitelerini artırmada ve hastane maliyetlerini azaltmada oldukça önemlidir. Bu çalışma; baş-boyun kanseri ve beyin tümörü tanılı hastaların malnütrisyon riskinin kullanımı kolay, non-invaziv ve tekrarlanabilir bir yöntem olan BİA'dan elde edilen faz açısı ile belirlenmesi ve bunun mevcut beslenme durumu tarama ve değerlendirme araçları ile kıyaslanması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma Ekim 2019 ve Şubat 2020 tarihleri arasında, Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Kliniği tedavi ünitelerinde tedavi ve takip hastası olan 61'i (%61) erkek, 39'u (%39) kadın olmak üzere toplamda 100 yetişkin hasta (<18 yaş) ile yürütülmüştür. Çalışmaya katılan hastaların 37'si (%37) baş-boyun kanserli, 63'ü (%63) beyin tümörlüdür. Çalışmada veri toplama araçları olarak; hasta bilgi formu, SGA, NRS-2002, MNA, Nutriscore kullanılmış ve bu beslenme durumu tarama ve değerlendirme testleri baz alınarak ROC eğrisi analizi ile faz açısı kesim noktası değeri 5,72o olarak belirlenmiştir. Ayrıca hasta dosyalarından biyokimyasal parametrelerinden NLR, PLR ve SII hesaplanmış, faz açısı ile kıyaslaması yapılmıştır. Faz açısı kesim noktası ile SGA ve MNA skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunurken; NRS-2002 ve Nutriscore skorları arasında bir ilişki saptanamamıştır (p<0,05). Faz açısı kesim noktası ile BİA parametrelerinden vücut suyu, FFM, BCM, ECM/BCM, hücre payı ve beslenme indeksi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır (p<0,05). Faz açısı kesim noktası ile NLR ve SII arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanırken; PLR ile bu ilişki bulunamamıştır (p<0,05). Bu sonuçlara göre faz açısının baş-boyun kanserli ve beyin tümörlü hastalarda malnütrisyon riskinin belirlenmesinde mevcut tarama ve değerlendirme testlerine ek olarak basit, hızlı ve tekrarlanabilir bir yöntem olduğu görülmektedir. Bu sonuçlarla birlikte, toplumlarda vücut kompozisyonu açısından farklılıklar olabileceği bilindiğinden, BİA cihazlarıyla ölçüm yapılan, daha geniş hasta ve sağlıklı popülasyonları içeren çalışmalar gerçekleştirerek standart bir faz açısı referans değeri belirlenmesinin önemli olduğu kanısına varılmıştır.

Determining the malnutrition risk of cancer patients in the rapid and early period and performing malnutrition treatment; It is very important in reducing the toxicity of oncological treatments, increasing the quality of life of patients and reducing hospital costs. The aim of this study was to determine the malnutrition risk of patients with head and neck cancer and brain tumor using the phase angle obtained from BIA, which is an easy-to-use, non-invasive and reproducible method, and to compare this with current nutritional status screening and assessment tools. The study was conducted in a total of 100 adult patients (<18 age), 61 (61%) male and 39 (39%) female, who were treated and controlled patients in Marmara University Pendik Training and Research Hospital Radiation Oncology Clinic treatment units between October 2019 and February 2020. Of the patients participating in the study, 37 (37%) had head and neck cancer, and 63 (63%) had brain tumors. As data collection tools in the study; patient information form, SGA, NRS-2002, MNA, Nutriscore were used and based on these nutritional status screening and assessment tests, the phase angle cutoff value was determined as 5.72o by ROC curve analysis. In addition, the biochemical parameters NLR, PLR and SII were calculated from the patient files and compared with the phase angle. While there was a statistically significant relationship between the phase angle cutoff point and SGA and MNA scores; no correlation was found between NRS-2002 and Nutriscore scores (p<0.05). A statistically significant correlation was found between the phase angle cutoff point and BIA parameters body water, FFM, BCM, ECM/BCM, cell fraction and nutrition index (p<0.05). While a statistically significant relationship was found between the phase angle cutoff point and NLR and SII; this relationship with PLR was not found (p<0.05). According to these results, it is seen that the phase angle is a simple, fast and reproducible method in addition to the existing screening and assessment tests in determining the risk of malnutrition in patients with head and neck cancer and brain tumor. With these results, since it is known that there may be differences in body composition in populations, it was concluded that it is important to determine a standard phase angle reference value by carrying out studies involving larger patient and healthy populations with BIA devices.
Evaluation of nutritional status with phase angle in patients with head-neck and brain tumor taking radiotherapy and comprasion with current screening tests
Lisansüstü Programlar Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
Keywords: Beslenme ve Diyetetik; Nutrition and Dietetics