Podcast reklamcılığının etkinliği ve podcast reklamcılığına yönelik tüketici algısı - Gök, Begüm (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2022)
ÖZET: İçinde bulunduğumuz dijital çağda insanların medyayı kullanma biçimleri hızla değişmektedir. Yeni teknolojiler, markaların dijital medya platformları aracılığıyla tüketicilerle iletişim ve etkileşim kurma şeklini önemli ölçüde değiştirmiştir. Bugün birçok dijital platformda içerik olarak video formatına ağırlık veriliyor gibi gözükse de bir süredir sesli içerik endüstrisinde de göz ardı edilemeyecek bir hareketlilik yaşanmaktadır. Sesli içerik endüstrisinin önemli bir bölümünü oluşturan podcastler ise reklam verenler için hedef kitlelerine ulaşmanın etkili bir yolu olarak günden güne popülerlik kazanmaktadır. Bu popülerliğin en önemli sebeplerinden biri, podcast içeriklerinin bir hedef kitleye ulaştırılabilen niş içerikler olmasıdır. İçerik pazarlaması kapsamında; niş içeriklerin, tüketicilerin marka mesajını daha iyi anlamalarına olanak sağladığı bilinmektedir. Dolayısıyla, iletilen marka mesajının kitle üzerinde daha büyük bir etkiye sahip olduğu çıkarımı yapılmaktadır. Bu çalışmada, pazarlama için günden güne önemi artan podcast mecrasında yer alan reklamların yönlendiriciliği, podcast reklamcılığına yönelik tüketici algısı ve tüketici etkileşimi kişisel, nedensel ve durumsal boyutlarla araştırılmıştır. Araştırma yöntemi olarak literatür taraması ve yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşme yöntemine başvurulmuştur. Podcast yayınları dinleyen 10 kişi ile yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşme gerçekleştirilmiştir.

ABSTRACT: In the digital age, the way people use media is changing rapidly. New technologies have significantly changed the way brands communicate and interact with consumers through digital media platforms. Today, many digital platforms seem to focus on the video format as content, but there has also been a significant movement in the audio content industry for some time. Podcasts, which constitute an important part of the audio content industry, are gaining popularity day by day as an effective way for advertisers to reach their target audiences. One of the most important reasons for this popularity is that podcast content is niche content that can be delivered to a target audience. In the context of content marketing, it is known that niche content allows consumers to better understand the brand message. Therefore, it is concluded that the brand message communicated has a greater impact on the audience. In this study, the effectiveness of advertisements in the podcast medium, which is becoming increasingly important for marketing, consumer interaction and consumer perception towards podcast advertising are investigated with personal, causal and situational dimensions. Literature review and semi-structured in-depth interviews were used as research methods. Semistructured in-depth interviews were conducted with 10 people who listen to podcasts.
A study on the effectiveness of podcast advertising and consumer perception of podcast advertising
Keywords: Podcast Reklamcılığı; Duyusal Pazarlama; İçerik Pazarlaması; Tüketici Etkileşimi; Dinleme Davranışı; Podcast Advertising; Sensory Marketing; Content Marketing; Audience Engagement; Listening Behaviors