A feminist screenplay analysis: Yazdan Kalan - Özdikmenli, İlgi (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2025)
Bu tez, yazarın kendi geçmiş deneyim ve anılarından oluşan uzun metraj film senaryosu Yazdan Kalan'ı olay örgüsü, karakter, mekan ve tema gibi unsurlar açısından feminist film teorisiyle incelemektedir. Yazar, çocukluğundan beri tüm yazlarını geçirdiği Muğla'nın ufak bir köyünde, en yakın kız arkadaşıyla yaşadığı deneyimlerden yola çıkarak bir film projesi geliştirmiştir. Taşrada bir kız çocuğu olarak büyümek, kuşaklar geçse de kendini tekrar eden ve yeniden üretilen toplumsal cinsiyet rolleriyle mücadele etmek anlamına gelmektedir. Bu düşünceden ve feminist film teorisi literatüründen hareketle bu tez, bir film senaryosunu oluşturan ögelerin hangi açılardan ve nasıl feminist bir anlatı oluşturabileceğini araştırıyor. Bu çalışma, senaryo yazım sürecinin, özellikle kişisel ve öznel bir yaklaşımla şekillendirildiğinde, açık bir niyet ya da dışarıdan feminist bir müdahale olmasa bile, doğal olarak feminist bir anlatı üretebileceğini savunmaktadır. Yazdan Kalan senaryosunun analizi, feminist perspektifin senaryonun yapısal öğelerine nasıl entegre olabileceğini ve bu unsurların nasıl feminist bir anlatı sunacağını keşfetmektedir. Bu tez, yazarın kişisel deneyimlerinden etkilenen anlatının, feminist film teorisiyle derinlemesine ilişkilendirilebileceğini ortaya koymayı ve kadın bakışının yazılı metinde nasıl organik bir biçimde şekillendiğini göstermeyi amaçlamaktadır.

This thesis examines the feature film screenplay Yazdan Kalan (The Remains of Summer), based on the author's personal experiences and memories, through the lens of feminist film theory, focusing on elements such as plot, character, setting, and theme. The author has developed a film project based on her experiences growing up in a small village in Muğla, where she spent every summer with her closest childhood friend. Growing up as a girl in a rural area means constantly confronting and battling socially constructed gender roles that, even across generations, remain repetitive and reproduced. Drawing from this insight and feminist film theory literature, this thesis explores how the elements that constitute a film screenplay can create a feminist narrative, examining them from various perspectives. This study argues that the screenwriting process, particularly when shaped by a personal and subjective approach, can inherently produce a feminist narrative, even without explicit intent or external feminist intervention. The analysis of Yazdan Kalan explores how feminist perspectives can be integrated into the structural elements of the screenplay and how these elements contribute to the presentation of a feminist narrative. By linking the author's personal experiences to feminist film theory, this thesis aims to demonstrate how the female gaze is organically shaped within the written text, revealing how a feminist narrative can emerge naturally from the process of screenwriting.
Feminist bir senaryo incelemesi: Yazdan Kalan
Keywords: Radyo-Televizyon; Radio and Television