Ceza hukuku bağlamında akranlar arası cinsel eylemler - Sekmen, Berivan (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2022)
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında çocuğun cinsel dokunulmazlığına karşı işlenen suçlar bakımından kanun metninde failin yaşına ve cinsiyetine dair bir sınırlama getirilmemiş ve tüm dünyada kabul görmüş "Rıza Yaşı" kavramı hukukumuzda düzenlenmemiştir. Belirttiğimiz bu hususlar akranlar arası rızaya dayalı cinsel eylemlerin suç teşkil etmesine neden olmuştur. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu, 16 yaşında dahi evlenmeye müsaade verirken Ceza Kanunu'nun akranlar arası cinsel eylemleri cezai müeyyidelerle yasaklanmış olması bir çelişki doğurmakta ve hem teoride hem de uygulamada birçok soruna yol açmaktadır. Çalışmamızda temel olarak m.103 ve m.104 kapsamındaki hukuki sorunlar tespit edilerek akranlar arası rızaya dayalı cinsel eylemlerin ceza hukuku perspektifinden değerlendirilmesi ve bu eylemler kapsamında hangi çocuğun fail hangisinin mağdur olduğunun tespitinin nasıl yapılacağı hususuna yer verilmiştir. Çalışmamızın ilk kısmında, kavram karmaşasının önüne geçebilmek adına, konu ile ilgili tanımlamalar ile bazı devletlerde yer alan rıza yaşına ilişkin kanuni düzenlemeler ve bu devletlerde rıza yaşının belirlenmesine dair geçirilen hukuki süreçler incelenmiştir. Çalışmamızın ikinci kısmında çocuğun cinsel istismarı ve reşit olmayanla cinsel ilişki suçu kapsamında maddi hukuk incelemesi yapılarak bu suçlar kapsamında Ceza Kanunu'muzun yürürlüğe giriş tarihi olan 2005 yılından sonra yapılan değişiklikler, Anayasa Mahkemesi iptal kararları ve doktrinde yer alan tartışmalara yer verilmiştir. Cinsel taciz suçu bakımından mağdurun rızasına yönelik bir tartışma bulunmaması nedeniyle bu suça ayrıca yer verilmemiş, ancak gerekli görüldüğü yerlerde bu suçla ilgili bazı tartışmalara da yer verilmiştir. Çalışmamızın son kısmında ise akranlar arasında rızaya dayalı gerçekleşen cinsel eylemler perspektifinde ceza hukuku kapsamında çıkan sorunlar incelenmiş ve bir takım çözüm önerileri sunulmuştur.

Within the scope of the Turkish Penal Code No. 5237, there is no restriction on the age and gender of the perpetrator in the text of the law in terms of crimes against the sexual immunity of the child, and the concept of "Age of Consent", which is accepted all over the world, is not regulated in our law. These issues we have mentioned have caused consensual sexual acts among peers to constitute a crime. While the Turkish Civil Code No. 4721 allows marriage even at the age of 16, the fact that the Penal Code prohibits peer-to-peer sexual acts with penal sanctions creates a contradiction and causes many problems both in theory and in practice. In our study, the legal problems within the scope of articles 103 and 104 are determined, and the sexual acts based on consent between peers are evaluated from the perspective of criminal law and how to determine which child is the perpetrator and which is the victim within the scope of these acts. In the first part of our study, in order to avoid conceptual confusion, the definitions related to the subject, the legal regulations regarding the age of consent in some states and the legal processes in these states regarding the determination of the age of consent were examined. In the second part of our study, material law analysis was carried out within the scope of sexual abuse of the child and sexual intercourse with a minor, and the amendments made after 2005, the date of entry into force of our Penal Code, the annulment decisions of the Constitutional Court and the discussions in the doctrine were included. Since there is no discussion about the consent of the victim in terms of sexual harassment crime, this crime is not included separately, but some discussions about this crime are also included where deemed necessary. In the last part of our study, the problems that arise within the scope of criminal law in the perspective of sexual acts between peers based on consent are examined and some solution suggestions are presented.
Peer-to-peer sexual acts in the context of criminal law
Lisansüstü Programlar Enstitüsü, Hukuk Ana Bilim Dalı
Keywords: Hukuk; Law