Sürrealist bir edebiyat olanaklı mıdır? kuramsal bir araştırma - Koçak, Hande (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2011)
Bu tez, Sürrealizm tanımları ve Sürrealizmin algılanma şekillerine odaklanmaktadır. Tez, 21.yüzyıl edebiyatındaki sürrealist dinamiklere ilişkin çok daha kapsamlı bir çalışmanın zemini olarak kullanılacak bir ön çalışma ve analiz olarak nitelendirilebilir. İlk bölüm, Sürrealizmin yaşayan bir tanımının ve Sürrealizmle karşılaşan yazınsal eleştirinin eleştirel eğilimlerinin izini sürmektedir. İkinci bölüm, Peter Bürger'in kabul gören tarihsel avangard kategorisine müdahale etmekte, Richard Murphy ve Hal Foster'ın eleştirileri ışığında söz konusu kategorinin kör noktalarını tartışmaktadır. Üçüncü bölüm, avangardın postmodernizmi tanımlama sürecindeki konumunu tanımlamak üzere Habermas, Lyotard ve Jameson'ın postmodernizme dair temel tartışmasını kısaca geri getirmektedir. Son olarak, son bölüm de, postmodern metinlerin laf kalabalığı olmadan, yalın bir soru olan Edebiyat nedir? sorusunu sormak cesaretini göstererek, Jean Paulhan ve Maurice Blanchot'nun yanıtları üzerinden Sürrealizmin edebiyattaki olanaklılığını Terör, Retorik ve Devrim ile bağlantıları içinde araştırmaktadır. Anahtar Kelimeler: Sürrealizm, avangard, avangard teori, postmodernizm, terör, devrim

This thesis is focused on the definitions and perceptions of Surrealism. It is a pre-study and analysis to be used as the base of a further inquiry of surrealist dynamics in 21st century literature. The first chapter traces a live definition of Surrealism and reveals the critical tendencies of literary criticism facing Surrealism. Second chapter interferes the well-accepted histrorical avangard category of Peter Bürger and discusses its blind spots of avangard theory in the light of the criticisim of Richard Murphy and Hal Foster. Third chapter briefly brings back the main discussion of postmodernism took place in between Habermas, Lyotard and Jameson to define the position avangard in the defining process of postmodernism. Finally the last chapter, without the crowd of words of postmodern texts, ventures to ask the very simple question What is literature and searches the possibility of Surrealism in literature within its connections with Terror, Rhetoric and Revolution through Jean Paulhan and Maurice Blanchots answers. Keywords: Surrealism, avangard, modernism, postmodernism, terror, revolution.
Is it possible to have a surrealist literature? a theoretical research