İklim pahası: Çevre koruma ve iklim değişikliği ile mücadelede kamu harcamaları - Yentürk, Nurhan (İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2020)
Türkiye İklim Değişikliği Stratejisi ve İklim Değişikliği Eylem Planı ve Niyet Edilen Ulusal Olarak Belirlenmiş Katkı belgeleri yayımlanmış ve bunlara bağlı olarak çok sayıda mevzuat degişiklikleri yapılmıştır. Bu çalışmada, kamunun, bu dokümanlar ve eylem planlarında yer alan hedeflere ve taahhütlere ulaşmak için ne kadar mali kaynak ayırdığı incelenmektedir. Bu eserde, kamu mali sisteminde harcamaların sınıflandırılmasında yer alan “çevre koruma” harcamalarına, iklim değişikliği ile mücadele için yapılan azaltım ve uyum harcamaları da katılarak, kapsamlı bir “Çevre Koruma ve İklim Değişikliği Harcama” tanımı yapılmıs ve ilgili kamu kurumlarının harcamaları içinden bu harcamalar ayrıştırılmış ve ileriki yıllarda isteyen kişi veya sivil toplum kuruluşlarınca izlenebilmeleri için göstergeler oluşturulmuştur. Harcamaları incelenen kurumlar arasında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Ticaret Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi dahil olmak üzere 14 Büyükşehir Belediyesi yer almaktadır.
Önsöz GİRİŞ Kamu Mali Sisteminde Çevre Koruma Harcamalarının Kapsamı İklim Değişikliğiyle Mücadeleye Yönelik Harcamaların Kapsamı Kitabın Amacı, Kapsamı ve Yöntemi Amaç Kapsam Kapsam dışı Yöntem BİRİNCİ BÖLÜM Genel Yönetim Çevre Koruma Harcamaları 1. Fonksiyonel Sınıflandırmaya Göre Genel Yönetim Çevre Koruma Harcamaları 2. Çevre Koruma Harcamalarının Uluslararası Karşılaştırılması 3. Genel Yönetim Çevre Koruma Harcamalarının Merkezi Yönetim ve Yerel Yönetimler Arasında Dağılımı İKİNCİ BÖLÜM Merkezi Yönetim, Çevre Koruma ve İklim Değişikliği (ÇKİD) ile Doğrudan İlgili Kurumlar 1. Çevre Koruma Harcaması Yapan Merkezi Yönetim Kurumları 2. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (ÇŞB) 2.1. ÇŞB, Fonksiyonel Sınıflandırmaya Göre Harcamalar 2.2. ÇŞB, İdari Birimler Açısından ÇKİD Harcamaları 2.3. ÇŞB, Performans Programlarında ÇKİD Harcama Hedefleri 3. Tarım ve Orman Bakanlığı (TOB) 3.1. TOB, Fonksiyonel Sınıflandırmaya Göre Harcamalar 3.2. TOB, İdari Birimler Açısından ÇKİD Harcamaları 3.3. TOB, Performans Programlarında ÇKİD Harcama Hedefleri 4. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) 4.1. DSİ, Fonksiyonel Sınıflandırmaya Göre Harcamalar 4.2. DSİ, İdari Birimler Açısından ÇKİD Harcamaları 4.3. DSİ, Performans Programlarında ÇKİD Harcama Hedefleri 5. Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) 5.1. MGM, Fonksiyonel Sınıflandırmaya göre Harcamalar 5.2. MGM, İdari Birimler Açısından ÇKİD Harcamaları 5.3. MGM, Performans Programlarında ÇKİD Harcama Hedefleri 6. Orman Genel Müdürlüğü (OGM) 6.1. OGM, Fonksiyonel Sınıflandırmaya göre Harcamalar 6.2.OGM, İdari Birimler Açısından ÇKİD Harcamaları 6.3. OGM, Performans Programlarında ÇKİD Harcama Hedefleri ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Merkezi Yönetim, Çevre Koruma ve İklim Değişikliği (ÇKİD) ile İlgili Görevi Olan Diğer Kurumlar 1. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) 2. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı (UAB) ve Bağlı Kurumlar 3. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı (STB) ve Bağlı Kurumlar 4. Ticaret Bakanlığı (TB, Mülga Ekonomi Bakanlığı) 5. Afet ve Acil Durum Başkanlığı (AFAD) DÖRDÜNCÜ BÖLÜM İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Çevre Koruma ve İklim Değişikliği (ÇKİD) Harcamaları 1. İBB, Gelir ve Harcamalarına Genel Bakış 2. İBB, ÇKİD Harcamaları 3. İSKİ, ÇKİD Harcamaları 4. İETT, ÇKİD Harcamaları 5. İBB İştirakleri, ÇKİD Harcamaları BEŞİNCİ BÖLÜM Sonuç Yerine 1. Merkezi Yönetim İçin Değerlendirme ve Sonuçlar 2. İBB İçin Değerlendirme ve Sonuçlar EK 1: 2020 Yılı Sonrası İzlenebilecek Göstergeler 1. Genel Yönetim, Çevre Koruma Harcamaları ile İlgili Göstergeler (G1-G2) 2. Yerel Yönetim, Çevre Koruma Harcamaları ile İlgili Göstergeler (G3-G4) 3. Merkezi Yönetim, Çevre Koruma Harcamaları ile İlgili Göstergeler (G5-G6) 4. Merkezi Yönetim Kurumları, ÇKİD Harcamaları ile İlgili Göstergeler (G7-G9) 5. İBB, ÇKİD Harcamaları ile İlgili Göstergeler (G10-G13) EK 2: Büyükşehir Belediyeleri Çevre Koruma ve İklim Değişikliği (ÇKİD) Harcamaları Tabloları Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Bağlı Kuruluşlar İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bağlı Kuruluşlar Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bağlı Kuruluşlar Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Bağlı Kuruluşlar Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Bağlı Kuruluşlar Adana Büyükşehir Belediyesi ve Bağlı Kuruluşlar Konya Büyükşehir Belediyesi ve Bağlı Kuruluşlar Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Bağlı Kuruluşlar Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Bağlı Kuruluşlar Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Bağlı Kuruluşlar Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve Bağlı Kuruluşlar Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Bağlı Kuruluşlar Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve Bağlı Kuruluşlar Kaynakça Dizin