EĞİTİMDE ANADİLİN YERİ: ULUSLARARASI BELGELER VE YENİ ANAYASA - İnceoğlu, Sibel (My University, 2013)
Eğitimde anadilin yeri Türkiyede 2011 sonu başlayan yeni Anayasa sürecinde önemli bir tartışma noktasıdır. Anadilde eğitim anadilin öğrenimindenfarklıdır. Anadilin öğrenimi, dilin gramer ve diğer özelliklerinin öğrenimi içinders verilmesi anlamına gelirken, anadilde eğitim, eğitim sürecindeki bütünderslerin etnik grupların kendi dillerinde olmasını içerir. Anayasanın 42. Mdsigereğince bugün bu mümkün değildir. Anadilde eğitim talebi ele alınırken,azınlık gruplarının toplumla entegrasyon problemi göz ardı edilemeyecek birgerçek olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü bütün eğitim sürecinin anadildeolması resmi dilin öğrenilmesini güçleştirebilir ve herkesin ortak bir dili kullanamamasından dolayı toplumun bir arada yaşama sorunları ortaya çıkabilir.Bu noktada toplumun büyük bir çoğunluğunun konuştuğu resmi dilin azınlıkgruplarınca da iyi öğrenilmesi ihtiyacına cevap verecek seçeneklerin değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu anlamda eğitimde azınlık gruplarının talepleri ilebirlikte yaşamanın gerekleri arasındaki dengeyi gözeten diğer bir deyişle çift dilli eğitime dayanan karma modeller üzerinde durmak gerekecektir. Bu nedenleyeni Anayasanın yapım sürecinde 42. md üzerinde Mecliste derin tartışmalaryapılacağı aşikardır. Söz konusu tartışmaların yürütülmesi sırasında azınlıklarlailgili uluslararası belgelerin sunduğu alternatifer üzerinde durmak yararlı olacaktır.