Demirel, BirsenKaner, Ayşe2023-08-152023-08-152023https://hdl.handle.net/11411/5116ÖZET: Bu çalışma 65 yaş ve üzeri dahiliye polikliniklerine başvuran bireylerde EWGSOP 2 önerilerine göre muhtemel sarkopeni riskinin belirlenmesi, beslenme durumlarının tarama testleri ile karşılaştırılması ve bu yöntemlerin sarkopeniyi öngörmedeki etkinliklerini değerlendirmek amacıyla planlanmıştır. Araştırma 104 (77 kadın, 27 erkek) gönüllü birey ile yürütülmüştür. Bireylerin SARC-F sarkopeni riski tarama ölçeği ile sarkopeni riski belirlenip, EWGSOP 2 (muhtemel sarkopeni2) ve Bahat ve arkadaşlarının Türk toplumu için önerdiği (muhtemel sarkopeni1) el kavrama gücü eşik değerlerine göre muhtemel sarkopeni durumları belirlenmiştir. Bireylerin beslenme durumlarının değerlendirilmesinde MNA, SNAQ 65+ ve 24 saatlik besin tüketim kaydı verileri kullanılmıştır. Muhtemel sarkopeni1’e göre kadınların muhtemel sarkopeni sıklığı erkeklerden istatiksel olarak önemli şekilde yüksek bulunmuştur (p<0,01). MNA ile SNAQ 65+ arasında güçlü düzeyde bir ilişki tespit edilmiştir (p<0,05). MNA’ya göre malnütrisyon riski arttıkça SARC-F’e göre sarkopeni riski artmaktadır (p<0,01). Muhtemel sarkopenik bireylerin %67,8’inin malnütrisyon riski altında olduğu bulunmuştur. Muhtemel sarkopeni ile malnütrisyon durumları arasında her iki cinsiyette de önemli bir fark tespit edilmiştir (p<0,001). Muhtemel sarkopeni ile kalp damar hastalığı (p<0,05), nörolojik hastalık (p<0,001), çiğneme yutma zorluğu (p<0,01) ve düşme durumu (p<0,01) arasında önemli bir ilişki tespit edilmiştir. Malnütrisyon riski arttıkça ÜOKÇ ve el kavrama gücü azalmaktadır (p<0,05). Muhtemel sarkopenisi olan bireylerin el kavrama gücü olmayan bireylerden düşük bulunmuştur (p<0,001). Malnütrisyon riski arttıkça günlük enerji alımlarının azaldığı tespit edilmiştir (p<0,05). Muhtemel sarkopeni ve sarkopeni riski ile sadece kadınlarda günlük C vitamini alımı arasında önemli bir ilişki tespit edilmiştir (p<0,05). Sonuç olarak MNA’nın sarkopeni durumunun değerlendirilmesinde örtüşme sağlayabilecek bir yöntem olabileceğini düşündürmektedir. Bu tez çalışmasının sonuçları bu konu ile ilgili yapılacak çalışmalara ışık tutacak özelliktedir. Farklı popülasyonlarda yapılacak daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.ABSTRACT: This study was planned to determine the possible risk of sarcopenia according to EWGSOP 2 recommendations, to compare nutritional status with screening tests, and to evaluate the effectiveness of these methods in predicting sarcopenia in individuals aged 65 and over who applied to internal medicine outpatient clinics. The research was carried out with 104 (77 women, 27 men) participants. The sarcopenia risk of individuals was determined with the SARC-F sarcopenia risk screening scale, and possible sarcopenia status was determined according to the hand grip strength cutt-of values recommended by EWGSOP 2 (probable sarcopenia2) and Bahat et al. for the Turkish population (probable sarcopenia1). MNA, SNAQ 65+ and 24-hours dietary recall method data were used to evaluate the nutritional status of individuals. The prevelance of probable sarcopenia in women compared to probable sarcopenia1 was found to be statistically significantly higher than men (p<0,01). A strong correlation was found between MNA and SNAQ 65+ (p<0,05). As the risk of malnutrition increases according to MNA, the risk of sarcopenia increases according to SARC-F (p<0,01). It was found that 67.8% of probable sarcopenic individuals are at risk of malnutrition. A significant difference was found between probable sarcopenia and malnutrition in both genders (p<0,001). A significant correlation was found between probable sarcopenia and cardiovascular disease (p<0,05), neurologic disease (p<0,001), difficulty in chewing and swallowing (p<0,01) and falling status (p<0,01). As the risk of malnutrition increases, MUAC and hand grip strength decrease (p<0,05). It was found that individuals with probable sarcopenia were lower than those without hand grip strength (p<0,001). It has determined that as the risk of malnutrition increases, daily energy intake decreases (p<0,05). A significant correlation was found between probable sarcopenia and risk of sarcopenia and daily vitamin C intake only in women (p<0,05). As a result, it suggests that MNA may be a method that can provide overlap in the evaluation of sarcopenia. The results of this thesis study will shed light on the studies to be done on this subject. More studies are needed in different populations.İÇİNDEKİLER BEYAN ..............................................................................................................iii KISALTMALAR VE SİMGELER LİSTESİ ................................................ viii SEMBOL LİSTESİ ............................................................................................ x TABLO LİSTESİ .............................................................................................. xi ŞEKİL LİSTESİ.............................................................................................. xiii ÖZET............................................................................................................... xiv ABSTRACT ..................................................................................................... xv GİRİŞ ................................................................................................................. 1 1. GENEL BİLGİLER ....................................................................................... 4 1.1. YAŞLILIK ................................................................................................... 4 1.1.1. Yaşlılık Tanımı ve Epidemiyolojisi .......................................................... 4 1.2. YAŞLANMA SÜRECİNDE MEYDANA GELEN FİZYOLOJİK DEĞİŞİKLİKLER……………………………………………………………….5 1.2.1. Sarkopeni ve Kırılganlık .......................................................................... 8 1.2.2. Disfaji, Presbifaji ve Sarkopenik Disfaji ................................................. 9 1.2.3. Bası Yaraları............................................................................................. 9 1.2.4. Demans ................................................................................................... 10 1.3. YAŞLILARDA ENERJİ VE BESİN ÖGESİ GEREKSİNİMLERİ ....... 10 1.3.1. Enerji Gereksinimi ................................................................................. 10 1.3.2. Makrobesin Ögesi Gereksinimleri ......................................................... 11 1.3.3. Sıvı Gereksinimleri ................................................................................. 12 1.3.4. Diyet Lifi Gereksinimleri ....................................................................... 12 1.3.5. Mikrobesin Ögesi Gereksinimleri .......................................................... 13 1.4. YAŞLILARDA BESLENME DURUMUNUN SAPTANMASI............... 15 1.4.1. Antropometrik Ölçümler ....................................................................... 16 1.5. SARKOPENİ ............................................................................................. 20 1.5.1. Sarkopeni Kategorileri ........................................................................... 24 1.5.1.3. Sarkopeni Patofizyolojisi ..................................................................... 25 1.5.1.4. Sarkopeni Vaka Bulma ....................................................................... 31 1.5.1.5. Sarkopeni Tanısı .................................................................................. 33 vi 1.5.1.6. Sarkopeni Parametrelerinin Ölçülmesi .............................................. 36 1.6. MALNÜTRİSYON ................................................................................... 40 1.6.1. Malnütrisyonun Prevelansı .................................................................... 41 1.6.2. Malnütrisyonun Etiyolojisi .................................................................... 41 1.6.3. Malnütrisyonun Tanısı ........................................................................... 42 1.6.4. Yaşlılarda Kullanılan Beslenme Durumunu Değerlendirme Araçları . 44 1.6.5. Malnütrisyonun Sonuçları ..................................................................... 49 1.6.6. Malnütrisyonun Yönetimi ...................................................................... 49 2. GEREÇ VE YÖNTEM ................................................................................ 52 2.1. ARAŞTIRMANIN AMACI VE TİPİ ....................................................... 52 2.2. ARAŞTIRMA YERİ VE ZAMANI .......................................................... 52 2.3. ARAŞTIRMANIN ÖRNEKLEMİ ........................................................... 52 2.4. ARAŞTIRMAYA DAHİL EDİLME KRİTERLERİ............................... 52 2.5. ARAŞTIRMAYA DAHİL EDİLMEME KRİTERLERİ ........................ 53 2.6. ARAŞTIRMANIN ETİK İLKELERİ ...................................................... 53 2.7. VERİLERİN TOPLANMASI ................................................................... 53 2.8. VERİ TOPLAMA ARAÇLARI ................................................................ 53 2.8.1. Genel Bilgiler Formu .............................................................................. 53 2.8.2. Antropometrik Ölçümler ....................................................................... 54 2.8.3. Sarkopeninin Değerlendirilmesi ............................................................ 55 2.8.4. 24 Saatlik Geriye Dönük Besin Tüketim Kaydı .................................... 56 2.8.5. Mini Nütrisyonel Değerlendirme (MNA) .............................................. 57 2.8.6. Kısa Nütrisyonel Değerlendirme Ölçeği 65+ (SNAQ 65+) .................... 57 2.9. VERİLERİN İSTATİSTİKSEL ANALİZİ .............................................. 58 3. BULGULAR ................................................................................................. 59 4. TARTIŞMA .................................................................................................. 95 SONUÇ ........................................................................................................... 124 5. ÖNERİLER ................................................................................................ 128 KAYNAKÇA .................................................................................................. 129 6. EKLER ....................................................................................................... 174 EK 1: AYDINLATILMIŞ ONAM FORMU ................................................. 174 vii EK 2: ANKET FORMU ................................................................................ 179 EK 3: 24 SAATLİK BESİN TÜKETİM KAYDI .......................................... 182 EK 4: MİNİ NÜTRİSYONEL DEĞERLENDİRME ................................... 183 EK 5: SNAQ 65+ ............................................................................................ 185 EK 6: SARC-F (SARKOPENİ TARAMA TESTİ)....................................... 186 EK 7: ETİK KURUL ONAYI ....................................................................... 187trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBeslenme DurumuMalnütrisyonSarkopeniTarama testiYaşlılıkNutritional StatusMalnutritionSarcopeniaScreening ToolElderlyEg?ı?tı?m aras?tırma hastanesı? dahı?lı?ye polı?klı?nı?g?e bas?vuran 65 yas? u?zerı? hastaların sarkopenı? rı?skı?nı?n belı?rlenmesı?, beslenme durumlarının tarama testlerı? ı?le kars?ılas?tırılmasıDetermination of the risk of sarcopenia of patients over 65 years old, applying to the internal medicine clinic of the training research hospital, comparison of the nutritional status with the screening toolsArticle