Kompost Çağında Kültür Sanat Oluşumları: Karşı Sanat ve Kültürhane - Bakçay, Ezgi; Bayraktar, Ulaş (İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2023)
ÖZET: Bu makale kompost çağı olarak tarif ettiğimiz çağda çeşitlilik, dolanıklık ve döngüsellik vaat eden toplulukların rolüne odaklanıyor. Böylesi toplulukların ortaya çıkmasında sanatın gücünü de yanına da alarak kendi ritüellerini oluşturan kültür mekânlarının rolünü İstanbul ve Mersin’den iki oluşumu, Karşı Sanat ve Kültürhane’yi tartışarak teşhis etmeye çalışıyor. Kompost çağının onarımı için kültürü merkezine alarak sürekli pratiklerini ritüelleştirebilen mekânların; farklılıklar içeren, bu farklılıkları birbirine dolanıklaştırabilen ve bir döngüsellik tesis edebilen paylaşım değeri merkezli topluluklar oluşturabildikleri fikri makalenin temel savını oluşturuyor.

ABSTRACT: This article focuses on the role of communities that promise diversity, entanglement and circularity in what we describe as the age of compost. It tries to diagnose the role of cultural spaces that create their own rituals by taking the power of art with them in the emergence of such communities by discussing two organizations from Istanbul and Mersin, Karşı Sanat and Kültürhane. The main argument of the article is that spaces that can ritualize their continuous practices by putting culture at the center for the repair of the compost age can create communities centered on shared value that contain differences, entangle these differences and establish a circularity.
Cultural Venues in the Age of Compost: Karşı Sanat and Kültürhane
Keywords: kompost; kültür; sanat; kent; topluluk; compost; culture; art; city; community