What to watch now: culture, personality and genre choices in netflix - Yazıcı, Beyza (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2022)
ABSTRACT: The previous studies about genre preferences show that there are some relationships between personality traits and cultural dimension with genre preferences. Accordingly, this study aims to investigate those relationships in the frame of Netflix genres with utilizing from cultural orientation theory of Sharma (2010) and personality traits theory of McCrae & Costa (1995). Furthermore, this study aims to investigate users’ attitudes towards Netflix algorithms, recommendation system and binge-watching with trying to explore their possible connections with culture and personality. To achieve the aims of this study, a survey has conducted with 119 participants of Netflix users. The data have been analyzed with ordinal logistic regression in SPSS V.23. The research results showed that personality and culture together have significant impacts on preference for 18 of 19 Netflix genres. In addition, analysis showed that personality traits and cultural dimensions also influence the use of Netflix recommendation system and frequency of binge-watching.

ÖZET: Daha önceki çalışmalara baktığımızda dizi ve film türü seçimleriyle kişilik özellikleri ve kültürel indikatörler arasında bir bağlantı olduğunu görüyoruz. Buna bağlı olarak, bu çalışma kültürel indikatörler ve kişilik özellikleri ile dizi ve film türü tercihleri arasındaki ilişkileri Netflix platformu üzerinden incelemeyi amaçlamaktadır. Bu ilişkileri analiz edebilmek için çalışmada Sharma’nın (2010) kültürel oryantasyon ve McCrae ve Costa’nın (1995) kişilik özellikleri teorilerinden faydalanılımıştır. Bu çalışmanın ikincil bir amacı da Netflix kullanıcılarının Netflix algoritmalarına, Netflix’in öneri sistemine ve “binge- watching” davranışına karşı tavırlarını analiz etmektir. Çalışmanın amaçları doğrultusunda 119 Netflix kullanıcısına anket yoluyla ulaşılmıştır. Anket sonucunda elde edilen veriler SPSS V.23. programı yardımıyla ve ordinal lojistik regresyon analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, kişilik özellikleri ve kültürel indikatörlerin birlikte 19 Netflix kategorisinden 17’sini tercih etme üzerinde etkili olduğunu göstermektedir. Buna ek olarak, yapılan analizler sonucunda kişilik özellikleri ve kültürel indikatörlerin Netlix öneri sistemini kullanmada ve “binge- watching” davranışında bulunma sıklığı üzerinde etkili olduğu gözlemlenmiştir.
Şimdi ne izleyelim: kültür, kişilik ve Netflix’te tür seçimleri
Keywords: Dizi/film türü seçimleri; Kültürel oryantasyon; Kişilik özellikleri; Netflix; Binge- watching; Algoritmik kültür; Genre Preference; Cultural Orientation; Personality Traits; Algorithmic Culture