Adi ortaklıkta yönetim ve temsil - Karatay, Ela (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2023)
ÖZET: Tezin konusu olan adi ortaklıkta yönetim ve temsil; ilgili kanun hükümleri, yargı kararları ve doktrin görüşleri ve uygulamadaki ihtiyaçlar çerçevesinde üç bölümde ele alınmaktadır. Birinci bölümde, adi ortaklığın temel esasları incelenmekte olup; adi ortaklık kavramı ve unsurları, adi ortaklıkla ilgili kanuni düzenlemeler, adi ortaklık hükümlerinin uygulama alanı ve adi ortaklığın tüzel kişiliği olmamasının sonuçları ile adi ortaklığın benzer hukuki kurumlardan farkları konularına yer verilmektedir. İkinci bölümde, adi ortaklıkta yönetim ele alınmakta olup; adi ortaklıkta yönetim yetkisinin sağlanması, adi ortaklıkta yönetim yetkisinin kapsamı, olağan ve olağan dışı işler, temel işlemler ve ortaklık kararları konularına yer verilmektedir. Adi ortaklıkta yönetimde temel ilkeler, yöneticiler ile diğer ortaklar arasındaki vekalet ilişkisi, adi ortaklıkta yöneticilerin hak ve yükümlülükleri konularına yer verilmektedir. Adi ortaklıkta yönetim yetkisinin sınırlandırılması, kaldırılması ve sona ermenin sonuçlarına yer verilmektedir. Adi ortaklıkta tasfiye sürecinde yönetim konusuna yer verilmektedir. Üçüncü bölümde ise adi ortaklıkta temsil ele alınmakta olup; adi ortaklıkta temsil, adi ortaklıkta temsil yetkisinin sağlanması, adi ortaklıkta temsil yetkisinin kapsamı, doğrudan ve dolaylı temsil, adi ortaklık temsil yetkisinin sona ermesi, yetkisiz temsil, adi ortaklıkta ticari temsil konularına yer verilmektedir.

ABSTRACT: Management and representation in general partnership, which is the subject of the thesis; is discussed in three sections within the framework of relevant law provisions, judicial decisions and doctrinal views and needs in practice. In the first part, the basic principles of general partnership are examined; the concept and elements of general partnership, the legal regulations regarding general partnership, the scope of application of the provisions of general partnership, the consequences of general partnership not being a legal entity, and the differences of general partnership from similar legal institutions are included. In the second part, management in general partnership is ; including the issues with respect to granting management authority in general partnership, scope of management authority in general partnership, ordinary and extraordinary business, basic transactions and partnership decisions . The basic principles of management in general partnership, the proxy relationship between managers and other partners, and the rights and obligations of managers in general partnerships are examined. The consequences of limitation, removal and termination of management authority in general partnership are reviewed. Management of the general partnerships in the liquidation process is explained. In the third part, representation in general partnership is discussed; including representation in general partnership, provision of representation authority in general partnership, scope of representation authority in general partnership, direct and indirect representation, termination of general partnership representation authority, unauthorized representation, commercial representation in general partnership.
Management and representation in general partnership
Keywords: Tüzel Kişilik; Adi Ortaklıkta Yönetim; Olağan Dışı İş; Adi Ortaklıkta Temsil; Yetkisiz Temsil; Legal Entity; Management in Partnership; Extraordinary Business; Representation in Partnership; Unauthorized Representation