İDARİ YAPTIRIMLARDA MASUMİYET KARİNESİ VE ANAYASA MAHKEMESİNİN BİREYSEL BAŞVURU KARARLARINDAKİ YAKLAŞIMI - Kaplan, Onur (My University, 2019)
Devletin anayasa ve kanunlarda verilen görevleri yerine getirmesibakımından idare, kamu gücü kullanarak işlevini yerine getirmektedir.İdarenin kamu gücü kullanımının hukuk alanında bir tezahürü olarak,tesis ettiği idari işlemler hukuka uygunluk karinesinden yararlanmaktadır. Organik anlamda idari yaptırımların da birer idari işlem olduğuve bu kapsamda tesis ettiği bu işlemlerin de hukuka uygunluk karinesinden yararlandığı ifade edilebilir. Bununla birlikte söz konusu aksiispatlanabilir bir karine olduğu için, bireylerin yargısal yollara başvurarak hukuka aykırı idari işlemlerin hukuk düzeninden kaldırılmasınısağlamaları mümkün olabilmektedir. Özellikle Anayasa’nın 38. maddesiçerçevesinde masumiyet karinesi yalnızca kanunda tipik suç olarak kabul edilen fiil veya hareketler bakımından değil aynı zamanda cezalandırma niteliğini bünyesinde ihtiva eden fiil veya hareketler bakımındanda söz konusu olmaktadır. Bu doğrultuda çalışmada öncelikle masumiyet karinesi ve idari yaptırım kavramları tanımlanacak, sonrasında suçve cezalar hakkında uygulanan ilkelerden masumiyet karinesi ilkesininidari yaptırımlarla olan bağlantısı, Anayasa Mahkemesi kararları ışığındaaçıklanacaktır.