Mültecilik odaklı çocuk öykülerini eğitimde nasıl kullanabiliriz? pedagojik çerçeve önerisi - Çayır, Kenan; İşler, Miray (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2023)
ÖZET: Son yıllarda mülteciliği odağa alan çocuk edebiyatı kitaplarının sayısında bir artış oldu. Bu kitapların bazıları farklı dillerden çevrilirken, bazıları Türkçe yayımlandı. Bu kitaplar mültecilik konusunu sınıflarında ele almak isteyen bazı öğretmenler tarafından eğitsel amaçla kullanılmaktadır. Ancak Türkçe literatürde bu öykülerin eğitsel amaçla nasıl kullanılabileceğine yönelik pedagojik kaynaklar çok sınırlıdır. Yapılan akademik çalışmaların çoğu ise genelde öykü incelemesine odaklanmaktadır. Bu yazının amacı mültecilik temalı öykü kitaplarının eğitimde nasıl kullanabileceğine dair bir kavramsal çerçeve sunmaktır. Yazıda mültecilerin noksanlığını ya da farklılığını vurgulayan bir pedagoji yerine, hâkim normun sınırlarını sorgulayan norm-eleştirel bir pedagojinin önemine dikkat çekilmektedir.

ABSTRACT: The number of children’s books about refugees has recently increased in Turkey. Some of these books have been translated from different languages, some of them have been published in Turkish. These books are used by teachers for educational purposes to handle the refugee issue in their classes. Yet, the number of pedagogical sources discussing how to use these books in the classroom is very limited in the Turkish context. Academic research usually focuses on the analysis of stories or representation of refugees. This paper aims to present a conceptual framework for using these books for educational purposes. The paper underlines the importance of norm-critical approach rather than adopting a pedagogy that emphasizes the deficiency or difference of refugees.
How can we use children’s books about refugees in education: a proposal for a pedagogical framework
Keywords: mültecilik; çocuk edebiyatı; mültecilik eğitimi; norm-eleştirel pedagoji; sosyal uyum; kapsayıcı eğitim; refugee; children’s literature; refugee education; norm-critical pedagogy; social cohesion; inclusive education