Türk Medeni Kanunu ve yargıtay kararları kapsamında yoksulluk nafakası - Uzun, Mine (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2013)
Yoksulluk kavramı, farklı tanımları bünyesinde barındıran göreceli bir kavramdır. Yoksulluk üzerinde hukuk, iktisat, sosyoloji ve felsefe ana bilim dalları başta olmak üzere, pek çok farklı alanda çeşitli araştırmalar yapılmıştır. İşbu tez çalışmamızın konusu olan yoksulluk nafakası hükmü de, yoksulluk sorununun giderilmesi amacıyla düşünülen çözüm yolları arasında bulunmaktadır. Yoksulluk nafakası, ahlaki ve sosyal düşüncelere dayanmakta olup, bilimsel öğretide de; evlilik birliğinde eşler arasında geçerli olan dayanışma ve yardımlaşma yükümlülüğünün, evlilik birliğinin sona ermesinden sonra da kısmen devam etmesi gerektiği ve bu nedenle yoksulluk nafakasının öngörüldüğü düşüncesi hakimdir. Buna karşın, her boşanma durumunda, yoksulluk nafakasına hükmedilmemekte, yasal koşulların gerçekleşmesine ve talebe bağlı olarak, nafaka takdir edilmektedir. Yasal hüküm uyarınca, boşanma yüzünden yoksul konuma düşecek olan, kusursuz ya da daha az kusurlu eş, talebi durumunda, diğer tarafın mali gücü ile orantılı olarak yoksulluk nafakası alacağına hak kazanabilmektedir. Yargıtay uygulamaları gereğince, boşanma halinde yoksulluğa düşme koşulunda, tarafların ekonomik ve sosyal durumlarının, yaşlarının, evlilik sürelerinin, evlilik boyunca ve boşanma sonrası yaşam düzeylerinin hep birlikte değerlendirilmesi de gerekmektedir. Yoksulluk nafakası, belirli koşulların gerçekleşmesine bağlı olarak verilecek parasal bir destek olduğundan, koşulların ortadan kalkması durumunda, nafakanın sona ermesinin gündeme geleceği de konunun diğer bir boyutunu oluşturacaktır. İşbu çalışmada, Türk Medeni Kanunu'nun yoksulluk nafakasına ilişkin 175'inci maddesinin içeriği ayrıntıları ile incelenmiş, yoksulluk nafakasına hangi koşullar altında hükmedilebileceği konusu üzerinde durulmuş, bu yönde bir çok Yargıtay kararı ele alınmış, ardından, yoksulluk nafakasının uyarlanması ve nafakanın sona ermesi şartları Mahkeme kararları da aktarılmak suretiyle değerlendirilmiştir. Çalışmamız, yoksulluk nafakasına ilişkin muhtelif usul hükümleri de incelenerek tamamlanmıştır.

Poverty is a relative concept consisting of different definitions. Various researches have been made on poverty in the fields of particularly law, economics, sociology and philosophy and in many other fields. The poverty allowance, subject matter of this thesis, is among the solutions taken into consideration for elimination of the poverty problem. The poverty allowance is based on ethical and social thoughts; however, in the scientific doctrine, it is considered that the obligation of solidarity and cooperation between the spouses in marriage are required to partially continue after marital breakdown; therefore, the poverty allowance is stipulated. Nevertheless, in each divorce case, the poverty allowance is not ruled and the allowance is required or ruled based on the legal conditions and demand for the allowance. As per the legal provisions, the spouse, who would become impoverished due to divorce and is found to have fault or minimum fault, may become eligible for the poverty allowance pro rata to financial status of the other party. As per the Supreme Court implementations and decisions, with regard to impoverishment in case of divorce, economic and social statuses, ages, marriage age, the living standards during the marriage and after the divorce should all be evaluated together. As the poverty allowance is a monetary support to be provided based on several conditions, that in case the conditions are not fulfilled or not available, the possibility of annulment of the allowance might come to the agenda would constitute another aspect of the subject. In this study, the contents of Article 175 of the Turkish Civil Code, regarding poverty allowance, have been overviewed in details; under which circumstances the poverty allowance might be ruled has been emphasized and many Supreme Court decisions have been handled and thereupon the conditions for adaptation and annulment of the poverty allowance have been evaluated upon consideration of the court decisions. Our study has been completed considering various procedural provisions on the poverty allowance.
Poverty alimony within the scope of Turkish Civil Code and Supreme court's decision