Antipsychotic Like Effects of Atorvastatin and Melatonin in a Psychosis Model in Rats - Solmaz, Volkan; İnanır, Sema; Delibas, Dursun; Erbas, Oytun (My University, 2015)
Amaç: Son yıllarda yapılan çalışmalarda psikoz gibi dopaminerjik bozukluklarla giden hastalıkların patogenezindeserotonerjik bozukluk ve artmış inflamasyon gibi başkamekanizmaların da olabileceğini öne sürülmüştür ve buyolaklarla etkili antipsikotik özelliği olan yeni ilaçlarıngerekliliği belirtilmiştir. Bu çalışmanın amacı, deneyselolarak oluşturulan, apomorfinle tetiklenmiş psikotik dav- ranışlar üzerine atorvastatin ve melatoninin etkileriniincelemektir.Gereç ve Yöntem: Apomorfinle tetiklenmiş steroyotipimodeli in vivo dopamin agonisti yada dopamin anta- gonistlerinin dopaminerjik aktivitelerini değerlendirmekiçin kullanılan deneysel bir modeldir. Çalışmamıza n=6olacak şekilde 7 grup sıçan alındı. Gruplar 10 mg/kg, 20mg/kg atorvastatin, 10 mg/kg ve 20 mg/kg melatonin,%1lik etanol (1 ml/kg), klorpromazin 1mg/kg ve izoto- nik NaCl 1ml/kg olacak şekilde belirlendi. Tüm sıçanlar15er dakikalık periyotlar süresince gözlenerek apomor- finle tetiklenmiş çiğneme hareketleri ve steryotipi skorlarıdeğerlendirildi. Bulgular: 20 mg/kg atorvastatin ve 20 mg/kg mela- tonin çiğneme hareketi skorlarını izotonik verilen grubagöre belirgin derecede azaltmıştı (p<0.05). 10 mg/kgatorvastatin ve 20 mg/kg melatonin verilen gruplarda,izotonik grubuna göre steryotipi skorları istatistiksel olarakanlamlı derecede azalmıştı (p<0.05), ancak bu etki 20mg/kg dozundaki atorvastatin grubunda daha belirgindi(p<0.001).Sonuçlar: Klinik pratikte sıkça kullanılmakta olan antipsi- kotik ajanların fazlaca yan etkileri ve tatmin edici olmayanetkileri göz önüne alındığında antiiflamatuar, nöroptotektifözellikleri olan atorvastatin ve melatoninin yeni tedavialternatiflerine ışık tutabilir.