Organizasyonel Yeniliğin ve Personel Güçlendirmenin İş Performansına Etkisi: BirSanayi Firması Uygulaması - Konakay, Gönül; Akdemir, Ali; Mercanlıoğlu, Ayşe Çiğdem (My University, 2021)
Amaç - Günümüzde işletmelerin yenilik performanslarını arttırabilmeleri yeteneklerine güvenilen iş görenlerin yaratıcı düşüncelerini açığa çıkarmaları ile mümkün olabilmektedir. Çalışanlarda yaratıcı fikirlerin açığa çıkmasını sağlayan örgütler rekabet ortamında ayakta kalmayı başaracaklardır. Personel güçlendirme ile hem iş performansı hem de organizasyonel yenilik performansı değişim gösterecektir. Bu araştırmanın amacı, personel güçlendirme ve organizasyonel yeniliğin çalışan performansı üzerindeki etkilerini incelemektir. Yöntem - Kocaeli ilinde faaliyet gösteren Arçelik A.Ş.’nin yan sanayi ürünlerini oluşturan Tekkan A.Ş.’nin 300 çalışanına anket uygulaması yapılmıştır. Eksiksiz gelen 175 anket değerlemeye alınmıştır. Çalışanların organizasyonel yenilik performansı Wang ve Ahmet’in 2004 yılında geliştirdiği 17 soruluk Organizasyonel Yenilik Ölçeği ile ölçülmüştür. Çalışanlarda personel güçlendirme ölçümünde Spreitzer’in (1995) anlam, yeterlilik, seçim ve etki boyutlarından oluşan 12 soruluk Psikolojik Güçlendirme Ölçeği kullanılmıştır. İş performansı ise 4 sorudan oluşan Kirkman ve Rosen (1999) ölçeği ile ölçülmüştür. Verilerin analiz edilmesinde SPSS programı kullanılmış, tüm ölçekler için geçerlik ve güvenilirlik analizleri yapılmıştır. Çalışmada değişkenler arası ilişki ve etki düzeyini ölçmek amaçlı faktör analizi, korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Bulgular - Araştırma sonucunda, personel güçlendirmenin organizasyonel yenilik performansı ve iş performansı üzerinde etkisinin olduğu görülmüştür.Tartışma - Organizasyonel yenilik faktörleri olan süreç ve ürün yeniliği, davranışsal yenilik ve stratejik yenilik ile iş performansı arasında ilişki tespit edilmeye çalışılmış ve Personel güçlendirme faktörleri olan anlam faktörü, seçim faktörü, etki faktörü ve yeterlilik faktörü ile iş performansı arasındaki ilişki irdelenmiştir.