Coping mechanisms and emotions of the ex-convicts in Diyarbakir prison - Yarkın, Günseli (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2013)
Bu çalışma Türkiye'de 12 Eylül 1980 yılında yapılan askeri darbeden sonra 1980 ve 1984 yılları arasında Diyarbakır Askeri Cezaevi'nde işkence görmüş eski siyasi tutsakların başa çıkma mekanizmalarını ve ifade ettikleri duyguları araştırmayı amaçlamaktadır. Otuz eski tutsağın (n=30) mülakatı söylem analizi ile incelenmiştir. Analiz, eski tutsakların zengin bir başa çıkma mekanizması repertuarına sahip olduğunu göstermiştir (24 başa çıkma mekanizması). İşkenceyle başa çıkmada kullanılan mekanizmalar arasında öne çıkanlar politik bilinç ve anlamlandırma, direniş ve sosyal destektir. Bunun yanı sıra, söylem analizi ile eski tutsakların işkence anlatılarına, bulunan 14 ayrı duygu ifadesi arasında özellikle üzüntü, öfke, utanç ve korku duygularının ifadesinin eşlik ettiği görülmüştür.

This study aims to examine the used coping mechanisms and expressed emotions by the tortured ex-convicts who were imprisoned in Diyarbakır Military Prison between the years of 1980 and 1984 after the Military Coup d'état in 12 September 1980 in Turkey. Thirty interviews with ex-convicts (n=30) were analyzed by content analysis. The analysis showed that ex-convicts used a rich repertoire of coping mechanisms (24 coping mechanisms). They primarily used political awareness and giving meaning, resistance, and social support to cope with the torture experiences. Analysis further showed that the narration of the torture experiences of ex-convicts primarily accompanied by the feelings of sadness, anger, shame, and fear among other 14 expressed emotions that has been reached by content analysis.
Diyarbakır cezaevi'ndeki eski tutsakların başa çıkma mekanizmaları ve duyguları