Avrupa anonim şirketi - Şahin, Çağıl (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2006)
Özel bir anonim şirket türü oluşturulmasıdüşüncesi bundan yaklaşık yarım asır öncesine dayanmaktadır. Önceleri sadece ekonomik amaçlarla yola çıkılan, zaman içerisinde siyasal, sosyal ve hukuksal birliğe dönüşen Avrupa Topluluğu'nun tam bütünleşme için koyduğu en önemli hedeflerden biri ekonomik ve ticari alanlarda sınırların kaldırıldığıbir birliktelik oluşturmaktı. ?Ulusal hukuklardaki farklılıklardan kaynaklanan sınırlamalara ve engellemelere takılmadan faaliyet gösteren şirketlerle hem oluşturulacak ortak pazar içerisinde hem de dünya pazarında yer edinebilir düşüncesi? Avrupa Anonim Şirketi'nin temelini oluşturmaktadır. Bu temel düşünceden hareketle 1959 yılında başlayan çalışmalar, 2001 yılında sonuca ulaşmıştır. Avrupa Anonim Şirketi'ni düzenleyen Topluluk normu olarak 8 Ekim 2001 tarihinde 2001//2157 sayılı ?Avrupa Anonim Şirketi Tüzüğü? kabul edilmişve Tüzük 8 Ekim 2004 tarihinden itibaren uygulanmaya başlamıştır. Topluluk, Avrupa Anonim Şirketi ile ekonomik işbirliği hedefleri doğrultusunda bağlantılıolarak, sınır ötesi faaliyette bulunurken ulusal hukuk engellemeleriyle karşılaşmadan hareket edebilecek bir şirket tipini ortaya çıkarmaya çalışmıştır. Üç ana bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümü Avrupa Topluluklarının gelişim sürecine ve Topluluğun yasal düzenlemelerine ayrılmıştır. Avrupa Anonim Şirketi esas olarak çalışmamızın ikinci bölümünde incelenmiştir. Buna göre; Avrupa Anonim Şirketi; sermayesi paylara bölünmüş, pay sahiplerin şirket borçlarından sorumluluklarının taahhüt ettikleri sermaye miktarıile sınırlıolduğu, halka açılabilme özelliği olan bir şirkettir. Avrupa Anonim Şirketi ile Avrupa Topluluğu ortaklıklar hukukuna getirilen en önemli yenilik, Tüzük hükümlerinde düzenlenen prosedür takip edilerek şirket merkezinin bir üye devletten diğerine tüzel kişiliği sona erdirmeden nakledilebilmesidir. Bu nedenle, bu konu çalışmamızda ayrıntılıbiçimde işlenmiş, Topluluk hukuku konuya ilişkin diğer düzenlemeleri ve özellikle Adalet Divanı'nın kararlarıele alınmıştır. Avrupa Anonim Şirketi'nin diğer bir özelliği ise üye devletlerin ulusal hukuklarında farklılık gösteren yönetim biçimlerinden seçme serbestîsinin tanınmasıdır
The European company