Çalışanların özyeterlilik düzeyinin yaratıcı ve yenilikçi iş davranışlarına etkisi: Farklı sektörlerde faaliyet gösteren örgütler üzerinden karşılaştırmalı bir değerlendirme - Özkan, Gülşah Vural (Journal of Yasar University, 2017)
Özet: Bu araştırma çalışanların özyeterlilik düzeyinin çalıştıkları örgütte sergiledikleri yaratıcı ve yenilikçi davranışlara etkisini saptamayı amaçlamaktadır. Buradan hareketle perakende, finans, enerji ve havacılık sektörlerinde faaliyet gösteren dört örgütün çalışanlarının özyeterlilikleri ile yaratıcı ve yenilikçi iş davranışlarının sıklığı tarama türünde bir araştırma ile değerlendirilmiştir. Kişisel beyana dayalı toplanan bu veriler sosyal beğenilirlik etkisinden arındırılmak amacıyla düzeltilmiştir. Araştırma sonuçları, çalışanların özyeterlilik düzeyinin hem yaratıcı hem de yenilikçi iş davranışlarını olumlu yönde etkilediğini; ancak özyeterliliğin yaratıcı iş davranışlarına etkisinin yenilikçi iş davranışlarına etkisinden daha güçlü olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte havacılık ve enerji sektörü çalışanlarının finans ve perakende sektörü çalışanlarından daha yüksek düzeyde yaratıcılık; yine havacılık sektörü çalışanlarının finans ve perakende sektörü çalışanlarından daha yüksek düzeyde yenilikçilik sergilediği saptanmıştır. Özyeterlilik ve sektör arasında yaratıcı ve yenilikçi iş davranışlarına etkileri açısından iki yönlü bir etkileşim bulunamamıştır.

Abstract: The present study aims to determine the effect of employees’ level of self-efficacy on their creative and innovative work behaviors. From this point of view; retail, finance, energy and aviation employees’ self-efficacy, creative and innovative work behaviors were evaluated with a survey research. Self- reported data were corrected to control social desirability bias. The results show that employees’ level of self-efficacy has a positive effect on their creative work behavior as well as innovative work behaviors. However self-efficacy has a larger effect on creative work behaviors than it has on innovative work behaviors. In addition, it is found that employees in aviation and energy sectors show greater creativity than employees in retail and finance sectors where as aviation employees show greater innovativeness than retail and finance employees. Besides, interaction effect between self-efficacy and sector on creative and innovative work behaviors was not found to be significant.
Keywords: Özyeterlilik; Yaratıcı İş Davranışları; Yenilikçi İş Davranışları; Yaratıcılık; Yenilikçilik; Sosyal Beğenilirlik; Self-Efficacy; Creative Work Behaviors; Innovative Work Behaviors; Creativity; Innovativeness; Social Desirability