BAŞKASI ADINA MAHKUMİYET: GAZETECİLERİN ÜÇÜNCÜ KİŞİLERİN AÇIKLAMALARINA İLİŞKİN CEZA SORUMLULUĞU - Akdeniz, Yaman; Altıparmak, Kerem (My University, 2025)
Bu makalede, gazetecilerin üçüncü kişilerin açıklamalarına ilişkin cezai sorumluluğu, özellikle gazeteci Nevşin Mengü’nün Suriye İç Sa- vaşı’nın taraflarından biri olan Demokratik Birlik Partisi’nin (“PYD”) eski eş başkanı Salih Müslim Muhammed ile gerçekleştirdiği çevri- miçi röportajın ardından 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 7/2. maddesi uyarınca terör propagandası yapma suçlamasıyla yar - gılanması özelinde ele alınmaktadır. İlk olarak, gazetecilerin üçüncü kişilerin beyanlarını haberleştirip kamuoyuna aktarmaları nedeniyle sorumlu tutulup tutulamayacağı, Avrupa İnsan Hakları Mahkeme- si (“AİHM” veya “Mahkeme”) ve Anayasa Mahkemesi (“AYM”) iç - tihatları ışığında incelenecektir. Daha sonra, gazetecilerin terörist olduğu iddia edilen kişilerle röportaj yapmaları ve bu röportajları yayımlamaları bağlamında ortaya konan hukuki standartlar değer - lendirilecektir. Üçüncü olarak, AİHM içtihadından türetilen temel ilkeler özetlenecek ve analiz edilecektir. Son olarak, bu ilkeler doğ- rultusunda, gazeteci Nevşin Mengü’nün yargılanmasına esas teşkil eden eylemi hakkında değerlendirmelerde bulunulacaktır.
Keywords: Basın Özgürlüğü, İfade Özgürlüğü, Röportaj, Ai?hm İçtihatları, Terör Propagandası, Gazeteci Nevşin Mengü