Ergenlerde travmatik yaşantılara duyarlı agresif mizah ölçeğinin geçerlik ve güvenirliği - Saç, Batuhan (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2021)
ÖZET: Agresif mizah ilişkiye zarar veren, yaralayan, tahakküm eden ve en azından bu türden tehditleri içeren davranışları içermektedir. Tüm bunların yanında, sözlü mizahın belgelenmesindeki güçlükler, bu saldırganlık biçiminin izlerini bulmak konusunda pürüzler yaratmaktadır. Bu araştırma ergenlerde travmatik yaşantılara duyarlı agresif mizahı ölçen bir ölçek geliştirilmesi amacıyla yapılmıştır. Mizah teorileri, öğrencilerle yapılan derinlemesine görüşmeler ve ölçeklerde kullanılan agresif mizaha ilişkin maddelerden toplam 52 maddelik havuz oluşturulmuştur. Yüzey geçerliliği için uzman görüşlerinden faydalanılmıştır. Yapı geçerliliğini ölçmek amacı ile açıklayıcı faktör analizi (temel bileşenler analizi) ve travmatik yaşantısı olan ve olmayan ergenlerde ‘bilinen grupların karşılaştırılması’ yöntemi kullanılmıştır. Ölçeğin güvenirliği test-tekrar test yöntemi ve iç tutarlılık analizi ile değerlendirilmiştir. Geçerlik çalışması kapsamında; toplam varyansın %63,4’ünü içeren beş alt faktörden oluşan, travmatik yaşantısı olan ergenlerle olmayan ergenlerin aldıkları puanların anlamlı farklılık gösterdiği, bir başka ifadeyle grupları birbirinden ayırt eden 20 maddelik bir ölçek elde edilmiştir. Ölçeğin Cronbach Alfa güvenirlik katsayısı 0,88 bulunmuş, test tekrar test analizi de ölçeğin güvenilir olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak, geliştirilen ölçeğin güvenilir ve geçerli olduğu, bundan sonraki benzer çalışmalarda kullanılabileceği ve bu alanda yapılacak çalışmalara katkıda bulunabileceği düşünülmektedir.

ABSTRACT: Aggressive humor includes behaviors that harm, disrupting, dominate, and at least contain threats of this kind. In addition, difficulties in documenting verbal humor create difficulties in finding traces of this form of aggression. This study was conducted to develop a scale that measures aggressive humor sensitive to traumatic experiences in adolescents. A 52-item pool was created from humor theories, in-depth interviews with students, and items related to aggressive humor used in the scales. Expert opinions were used for surface validity. Explanatory factor analysis (principal component analysis) and "comparison of known groups" method in adolescents with and without traumatic experiences were used in order to measure the construct validity. Reliability of the scale was evaluated by test-retest method and internal consistency analysis. Within the scope of validity study; Consisting of five sub-factors including 63.4% of the total variance, scores of adolescents with traumatic experiences and non-adolescents differ significantly, in other words, a 20-item scale that distinguishes groups from each other was obtained. The Cronbach Alpha reliability coefficient of the scale was found to be 0.88, and test-retest analysis showed that the scale was reliable. As a result, it is thought that the developed scale is reliable and valid, can be used in similar studies in the future, and can contribute to studies in this area.
Validity and reliability of aggressive humor scale sensitive to traumatic experiences for adolescents
Keywords: Ergen; Agresif Mizah Ölçeği; Travmatik Duyarlılık; Geçerlik; Güvenirlik; Adolescent; Aggressive Humor Scale; Sensitivity to Trauma; Validity; Reliability