The path to food crisis: Capitalist articulation of Turkish agriculture and local agricultural reforms - Özyurt, Özge (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2024)
Bu tez, günümüzde dünyada yoğun bir şekilde tartışılmakta olan Gıda Güvenliği konusunu Eklemlenme Teorisi bağlamında tartışacaktır. Bu doğrultuda, küresel gıda krizinin nedenleri tartışılacak ve Türkiye de politika önerileri paylaşabilmek maksadıyla bir vaka incelemesi olarak işlenecektir. Bu çalışmada öncelikle her ülkenin kapitalizmle eklemlenme sürecinde eşsiz bir deneyim yaşadığını ve her ülkenin gıdasını korumak adına kendine özgü politikalar yürütmesi gerektiği kabul edilir. Eklemlenme Teorisi kapsamında, bu çalışma 2008 Gıda Fiyatları Krizini, COVID-19 Krizini ve Rusya-Ukrayna Savaşı krizlerini yeniden değerlendirerek küresel gıda güvenliğine etkilerini açıklamaktadır. Vaka çalışması ile Türkiye'nin tarım tarihi detaylı bir şekilde Eklemlenme Teorisi ve ilk olarak Harriet Friedman ve Philip McMichael tarafından ortaya atılan Gıda Rejimi Teorisi kapsamında incelenmektedir. Bu bağlamda, Türkiye'nin tarımsal gelişiminin sanayi gelişimi uğruna göz ardı edildiği gösterilmektedir. Sonuç olarak, Türkiye'de bulunan karar verici mercilere tavsiye olmak üzere potansiyel bir politika önerileri listesi hazırlanarak Türkiye için gelecek krizlere karşı daha güçlü bir Gıda Sistemi hazırlanmasına yardımcı olmak amaçlanmaktadır. Anahtar Kelimeler: Gıda Krizi, Eklemlenme, Türk Tarımı, Tarım Reformları, Yerel Tarım Politikaları

This thesis studies the ongoing debate on food security in the world within the context of the Articulation Theory. It discusses the reasons for the global food crisis and examines Türkiye as a case study, and suggests agricultural policy incentives to reduce food insecurity within the country. In this regard, this thesis primarily acknowledges the unique articulations with capitalism of each nation and each country's need to adjust protective measures according to its own needs to deal with the food crises. Within the scope of the Articulation Theory, this thesis re-evaluates the recent 2008 Food Price Crisis, COVID-19 Crisis and Russia-Ukraine War and their outcomes in terms of global food security. Finally, Turkish agricultural history is detailly examined within the Articulation Theory in reference to the concept of Food Regime System developed by Harriet Friedmann and Philip McMichael. It is argued that agricultural development was ignored by Turkish governments for the sake of industrial development due to the internationalization of its economy. As such, a potential framework for agricultural policies in Türkiye is proposed to recommend that decision makers maintain a stable Food System in the face of future crises. Keywords: Food Crisis, Articulation, Turkish Agriculture, Agricultural Reform, Local Policies
Gıda krizine giden yol: Türk tarımının kapitalist eklemlenmesi ve yerel tarım reformları
Lisansüstü Programlar Enstitüsü, Uluslararası Politik Ekonomi Ana Bilim Dalı
Keywords: Siyasal Bilimler; Political Science; Ziraat