The subalterns speak: The periphery revolutionizes gender Apartheid Iran - Zadeh, Mahdıs Rostam (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2024)
Bu tez, İran sosyo-politik bağlamında maduniyet olgusunu, özellikle Jina Mahsa Amini'nin 2022'deki ölümünün ardından gerçekleşen protestoları ele almaktadır. Jina'nın İran'ın İslami kıyafet kurallarını ihlal ettiği iddiasıyla polis nezaretinde trajik bir şekilde hayatını kaybetmesi, kadınlar tarafından öncülük edilen önemli bir hareketi tetikledi. Bu çalışma, cinsiyet, etnisite ve sınıf kesişimini araştırarak, özellikle etnik azınlıklardan kadınların sistematik baskı ve cinsiyet ayrımcılığına karşı nasıl direndiklerini vurgulamaktadır. Antonio Gramsci ve Gayatri Spivak'ın teorik yaklaşımlarından yararlanarak, madun seslerin marjinalleştirilmesi ve susturulmasını analiz eder. Bu grupların sosyal hareketlilikten dışlanmalarını ve onların ulus-devlet içindeki 'ötekileştirilmiş' statülerini sürdürmeye devam eden epistemik şiddeti araştırır. Maduniyetin farklı deneyimlerine ve İslam Cumhuriyeti tarafından dayatılan cinsiyet normlarına meydan okuyan kadınların karşılaştıkları benzersiz zorluklara dikkat çeker. Madun grupların İran devletinin hegemonik yapılarıyla mücadele etmede ve bu yapıları potansiyel olarak dönüştürmede oynadıkları hayati rolün altını çizer. Tez, Jina Mahsa Amini'nin ölümünün ardından gerçekleşen protestoların İran tarihinde kritik bir anı işaret ettiğini, derinlemesine yerleşmiş eşitsizlikleri açığa çıkardığını ve daha kapsayıcı ve adil bir sosyo-politik düzen olasılığını önerdiğini savunmaktadır.

This thesis examines subalternity within the Iranian socio-political context, with a focus on the protests following the death of Jina Mahsa Amini in 2022. Jina's tragic death in police custody, due to an alleged violation of Iran's Islamic dress code, sparked a significant women-led movement. This study explores the intersection of gender, ethnicity, and class, highlighting how subaltern groups, particularly women from ethnic minorities, resist systemic oppression and gender apartheid. Drawing on theoretical insights from Antonio Gramsci and Gayatri Spivak, the research analyzes the marginalization and silencing of subaltern voices. It investigates the exclusion of these groups from upward social mobility and the epistemic violence that perpetuates their 'othered' status within the nation-state. It emphasizes the diverse experiences of subalternity, and the unique challenges faced by women defying the gender norms enforced by the Islamic Republic. It underscores the pivotal role of the subaltern groups play in challenging and potentially transforming the hegemonic structures of the Iranian state. The thesis posits that the protests following Jina Mahsa Amini's death mark a crucial moment in Iranian history, exposing deep-seated inequalities and suggesting the possibility of a more inclusive and equitable socio-political order.
Madunlar konuşuyor: Çevre cinsiyet Apartheid İran'da devrim yapıyor
Lisansüstü Programlar Enstitüsü, Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı, Kültürel Çalışmalar Bilim Dalı
Keywords: Felsefe; Philosophy